Microsoft планира насилствено да смени търсачката на Chrome с Bing за потребителите на Office 365 Pro Plus

15
4276

В четвъртък Microsoft обяви, че от февруари 2020 инсталациите и обновленията на Office365 Pro Plus ще включват разширение за Chrome, което насилствено сменя търсещата машина по подразбиране на Bing.

Промяната ще започне от Версия 2002 на Office 365 Pro Plus и ще засегне както новите инсталации, така и вече съществуващите чрез автоматичните обновления. Ако в момента Bing е търсачката ви по подразбиране, Office 365 няма да инсталира обновлението. Потребителите, които не са очаровани от нежеланата промяна, могат да изключат опцията в настройките на разширението или да го премахнат изцяло.

За щастие, тази нова политика влиза в сила за определени географски райони, които се определят от IP адреса на потребителя. Ако не сте в Австралия, Канада, Франция, Германия, Индия, Великобритания или САЩ сте в безопасност, поне засега.

Ако ви предстоят пътувания до някое от тези места, възможно е да получите обновлението на лаптопа си. Microsoft съобщава, че след време ще добави други държави, но преди това ще уведоми системните администратори чрез административния център на Microsoft 365.

Неизненадващо, системните администратори в форумите никак не са доволни. Промяната е считана за натрапчива и ненужна, а повечето коментари по темата попадат в три категории: ругатни по адрес на Microsoft, спекулации за глобите от Европейския съюз и инструкции как да предотвратим нежеланата инсталация.

Един от нчините е да се влезе в регистъра на Windows и да се промени следния запис:

[HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Policies/Microsoft office/16.0/common/officeupdate] "preventbinginstall"=dword:00000001

Защо?

Официалното обяснение на Microsoft за промяната е, че по подразбиране се включва услугата Microsoft Search за браузъра на потребителя. Това добавя резултати от Microsoft Search към стандартните резултати от интернет търсения, когато потребителя пише в адресната лента на браузъра. Тоест, освен резултати от интернет, търсачката ще показва и съвпадения от вътрешни документи, имейли, разговори в Teams и други.

Резултатите от Microsoft Search няма да се появяват автоматично, ако потребителят не е влязъл с Office 365 акаунта си в Bing. Така че остава под въпрос доколко автоматична ще е функцията за потребителите, които вече използват Chrome или друга търсеща машина.

Трудно е да открием някаква полза в това потенциално чувствителна информация да се показва заедно с резултатите от търсения в интернет. Интересен е и подбора на думи, който Microsoft използва за нововъведението. Една част от анонса започва с препоръката: „Ако решите да използватe Microsoft Search in Bing във Вашата организация, препоръчваме Ви да изпратите имейл към потребителите си, за да им обясните…“. Това не е лош съвет за промяна, която се прави по избор, но звучи повърхностно за промяна, която изисква специална подготовка от страна на организацията, за да се предотврати нейното осъществяване.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Д-р Х
Д-р Х

Много жалък ход.

Grafa
Grafa

Наистина са жалки вече…

Какво да кажа? Освен:
Какво да кажа? Освен:

– Мангали, сър…

Драган
Драган

Благодаря на Майкрософт за добрия урок. Показаха нагледно как НЕ трябва да се работи с клиентите.

U4en
U4en

не може ли поне веднъж да се състезават кой ше напише по-добър софтуер? всеки път е – кой ша зарази най-много компютри с колкото се може по-некаърно написано нещо пращящо от реклами, кой ша източи най-много лични данни и се ф тая сфера

Петкан
Петкан

MS са аматьори. Да вземат светъл пример от НАП – последния им космически връх – Наредба Н-18.

dasdsa
dasdsa

Тая наредба, бате, бате, напрао разказа играта ма МСФ в Б-я. Държавата живее от платените данъци, народът – от неплатени.

Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Новината представлява един от много отговори на въпроса „защо не трябва да ползваме уиндоус“.
Но файнъл тъч е „търсачката ще показва и съвпадения от вътрешни документи“.
Значи уиндоуса вече изпратил вътрешните документи за архив, анализ и обща злоупотреба, за което юзъра е дал разрешение като част от лицензното споразумение, някъде на 64 страница долу в дясно, написани с малки светложълти букви на бял фон, и без опция за отказ.
А сега резултатът от откраднатата информация се изпозва и за таргетирана реклама.
(само между другото, уиндоус е напълно несъвместим с ОРЗД)

ти ри рам
ти ри рам

Това им е най малкия проблем на тия дето използват Уиндус.

Веселин Бенев
Веселин Бенев

Аз затова ще се махам от Windows.
Android е бъдещето!

аaa
аaa

Андроид ли ще сложиш на лаптопа?

Colombino
Colombino

Любопитно ми е как се инсталира раширение на Кром без да пита. Някой знае ли начин, или има някаква тайна вратичка, дето Майкрософт ползват.

Дик
Дик

Е как! Ми като ти дойде поредния ъпдейт.

Кокошка
Кокошка

Като гледам всичките писали тук плащат месечен абонамент за Офис 365 в размер поне 30 кинта, и затова някои ще си инсталират Линукс , за да не им се смени търсачката. Пък после се сърдят на проф. Иво Христов за 80% дебили

на4ко
на4ко

Kъв Хром (точно така е написано – Хром), да не би да е Edge? Подразбираща търсачка не значи „няма друга“. Офис, ама Про Плюс.
Ако имам Хром и Edge (подразбира се, покривам и другите критерии) – само на едното, на другото или и на двете ще му се случи щастливият миг да бингвам (тъпо)? Ако имам и Опера или Яндекс, пак ли ще съм озарен от щастие?
Ако, както се казва в статията, това ще се случи на ниско платения офис, то тия, които са платили още по малко, какво ли ги чака (ако казаното е вярно, би трябвало, нали)?