Microsoft планира насилствено да смени търсачката на Chrome с Bing за потребителите на Office 365 Pro Plus

15
4353

В четвъртък Microsoft обяви, че от февруари 2020 инсталациите и обновленията на Office365 Pro Plus ще включват разширение за Chrome, което насилствено сменя търсещата машина по подразбиране на Bing.

Промяната ще започне от Версия 2002 на Office 365 Pro Plus и ще засегне както новите инсталации, така и вече съществуващите чрез автоматичните обновления. Ако в момента Bing е търсачката ви по подразбиране, Office 365 няма да инсталира обновлението. Потребителите, които не са очаровани от нежеланата промяна, могат да изключат опцията в настройките на разширението или да го премахнат изцяло.

За щастие, тази нова политика влиза в сила за определени географски райони, които се определят от IP адреса на потребителя. Ако не сте в Австралия, Канада, Франция, Германия, Индия, Великобритания или САЩ сте в безопасност, поне засега.

Ако ви предстоят пътувания до някое от тези места, възможно е да получите обновлението на лаптопа си. Microsoft съобщава, че след време ще добави други държави, но преди това ще уведоми системните администратори чрез административния център на Microsoft 365.

Неизненадващо, системните администратори в форумите никак не са доволни. Промяната е считана за натрапчива и ненужна, а повечето коментари по темата попадат в три категории: ругатни по адрес на Microsoft, спекулации за глобите от Европейския съюз и инструкции как да предотвратим нежеланата инсталация.

Един от нчините е да се влезе в регистъра на Windows и да се промени следния запис:

[HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Policies/Microsoft office/16.0/common/officeupdate] "preventbinginstall"=dword:00000001

Защо?

Официалното обяснение на Microsoft за промяната е, че по подразбиране се включва услугата Microsoft Search за браузъра на потребителя. Това добавя резултати от Microsoft Search към стандартните резултати от интернет търсения, когато потребителя пише в адресната лента на браузъра. Тоест, освен резултати от интернет, търсачката ще показва и съвпадения от вътрешни документи, имейли, разговори в Teams и други.

Резултатите от Microsoft Search няма да се появяват автоматично, ако потребителят не е влязъл с Office 365 акаунта си в Bing. Така че остава под въпрос доколко автоматична ще е функцията за потребителите, които вече използват Chrome или друга търсеща машина.

Трудно е да открием някаква полза в това потенциално чувствителна информация да се показва заедно с резултатите от търсения в интернет. Интересен е и подбора на думи, който Microsoft използва за нововъведението. Една част от анонса започва с препоръката: „Ако решите да използватe Microsoft Search in Bing във Вашата организация, препоръчваме Ви да изпратите имейл към потребителите си, за да им обясните…“. Това не е лош съвет за промяна, която се прави по избор, но звучи повърхностно за промяна, която изисква специална подготовка от страна на организацията, за да се предотврати нейното осъществяване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари