Microsoft показва реклама на браузъра Edge в старт менюто на Windows 10

8
2649

В началото на месец февруари тази година Microsoft започна много агресивно да рекламира своя браузър Edge в старт менюто на Windows 10.

Според експертите, рекламите на Edge в старт менюто са нарушение на антитръстовия режим. Причината е, че за потребителите на Windows 10, които са си инсталирани Mozilla Firefox като браузър по подразбиране, в старт менюто се появява реклама, която ги приканва да преминат към Microsoft Edge.

Потребител на Reddit публикува скрийншот на тази реклама, която гласи:

„Все още използвате Firefox? Microsoft Edge е тук“.

Самото изречение е линк, който води потребителите на Windows 10 към сървър на Microsoft, откъдето се изтегля най-новата Chromium версия на Microsoft Edge.

Вижда се, че Microsoft използва специфична особеност на старт менюто на Windows 10, за да рекламира непрекъснато един от своите софтуерни продукти. Само че това става за сметка на конкурента в една операционна система, за която потребителите вече са си платили. Това е наистина смущаващо.

Тази реклама може да бъде изключена. Необходимо е чрез десен клик на мишката върху банера в появилото се контекстно меню да бъде избрано „Изключване на всички предложения“. Има и друг начин – от настройките да се изключи опцията „Понякога показвай предложения в старт менюто“. Но това губи ценно време, а и дали няма да се появят и други подобни реклами?

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Биткойн = Балон = Пирамида
Биткойн = Балон = Пирамида

С него съм от месец и съм много доволен. Все едно си с Chrome, но една идея по-бърз, и визуално стилизиран като самия Windows 10.

JohnDoe
JohnDoe

И аз имам добри впечатления от новия Edge. По навик обаче продължавам да си ползвам Google Chrome.

...
...

Ако го бяха уточнили, нямаше да има новина 🙂

Mozilla
Mozilla

Аз пък си ползвам Firefox. Причините – 1. Събира повече favorites в Bookmarks Toolbar-а от Chrome или Edge. На Chrome favorites са на много голямо отстояние едно от друго и не се събират така, както при Firefox. 2. Шрифта на Firefox е едни с повече ClearType. Не знам как да го направя така и в Chrome. И не, не е от менюто за шрифтове. Така сайтовете с Chrome изглеждат по-мъгливи.
Иначе Edge по ми харесва от Chrome. Стои по в стил Windows10 и сякаш работи по-бързо.

Wert
Wert

Мозила Файърфокс е особено незаменим на телефон с Андроид. Доста добавки работят чудесно

Иван
Иван

Ама ама нали вирус10 не показваше реклами и не събираше лични данни??? Така ни казваха тия дето нямат какво да крият!!!

MAC
MAC

Реклами в линукс няма защото там потребението е 0.01%. Няма кой да види рекламата. Няма смисъл да влагат време и пари да мислят в кое дистро от хилядите да я вградят. Та така.

Брус
Брус

Edge е добър. Въпросът е цивилизационен за избор на определен браузър!