Microsoft показва реклама на браузъра Edge в старт менюто на Windows 10

8
2843

В началото на месец февруари тази година Microsoft започна много агресивно да рекламира своя браузър Edge в старт менюто на Windows 10.

Според експертите, рекламите на Edge в старт менюто са нарушение на антитръстовия режим. Причината е, че за потребителите на Windows 10, които са си инсталирани Mozilla Firefox като браузър по подразбиране, в старт менюто се появява реклама, която ги приканва да преминат към Microsoft Edge.

Потребител на Reddit публикува скрийншот на тази реклама, която гласи:

„Все още използвате Firefox? Microsoft Edge е тук“.

Самото изречение е линк, който води потребителите на Windows 10 към сървър на Microsoft, откъдето се изтегля най-новата Chromium версия на Microsoft Edge.

Вижда се, че Microsoft използва специфична особеност на старт менюто на Windows 10, за да рекламира непрекъснато един от своите софтуерни продукти. Само че това става за сметка на конкурента в една операционна система, за която потребителите вече са си платили. Това е наистина смущаващо.

Тази реклама може да бъде изключена. Необходимо е чрез десен клик на мишката върху банера в появилото се контекстно меню да бъде избрано „Изключване на всички предложения“. Има и друг начин – от настройките да се изключи опцията „Понякога показвай предложения в старт менюто“. Но това губи ценно време, а и дали няма да се появят и други подобни реклами?

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари