Microsoft получи разрешение да продава софтуер на Huawei

4
910

Министерството на търговията на САЩ предостави на Microsoft специален лиценз, който разрешава продажбата на софтуер на Huawei. В лиценза е записано, че се разрешава експортирането на софтуер само за „масовия пазар“.

„На 20-ти ноември министерството на търговията на САЩ удовлетвори молбата на Microsoft за експортиране на софтуер за Huawei предназначен за масовия пазар. Ние благодарим на министерството за положителния отговор на нашата молба“ – съобщи Bloomberg, цитирайки представител на Microsoft.

Не е ясно какво точно се подразбира под софтуер за „масовия пазар“. Но е добре известно, че Microsoft продава на Huawei лицензи за операционната система Windows и за Office. Навярно това означава, че китайският технологичен гигант отново ще има право да инсталира операционната система Windows в своите лаптопи Matebook.

Наскоро заради американските санкции Huawei отложи излизането на пазара на своя нов Windows лаптоп, който за първи път бе показан на изложението CES Asia. Същата е и причината, поради която Microsoft временно махна от своя онлайн магазин MateBook X Pro и някои други модели.

Да си припомним, че администрацията на президента Доналд Тръмп включи Huawei в икономическия черен списък на САЩ, като заяви, че оборудването на Huawei заплашва националната сигурност на страната, а дейността на китайския производител не съответства на интересите на външната политика на САЩ. В резултат от това Huawei спря да получава американски софтуер, хардуер и технологии.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ohoh
ohoh

Ха-ха-ха. Микрософт получи разрешение да продава шпионския си софтуер за устройствата на Huawei. Сетиха се.

Null
Null

Дали и Гугъл ще получат сертификат?

U4en
U4en

продажбата на шпионски софтуер, не е като покупката на шпионски софтуер. къф е проблемъ?

_nib_
_nib_

Аве де ши иди перчема бе еййййй.Това да не са нашите дупелизци да ходят да го питат може ли това,може ли онова.