Неотдавна Microsoft стартира експеримента Project Natick, в рамките на който под водата бе поставен център за обработка на данните. Идеята бе да се провери, дали е възможно охлаждането на ЦОД с помощта на студена морска вода. А сега Microsoft постави камери около обекта и даде свободен достъп до тях. Сега всички могат да наблюдават как се отнасят морските обитатели към появата на новия обект, пълен със съвременна електроника.

Въпросният център за обработка на данните е разположен в крайбрежието на Шотландия през месец юни тази година. Това е цилиндър с дължина 12,2 метра и диаметър 2,8 метра. В този херметичен контейнер са поставени 12 сървърни стойки с 864 стандартни сървъра и хранилище с общ капацитет 27,8 PB. Консумацията на всички системи е 240 киловата, като се използват изключително възобновяеми източници на електрическа енергия. Захранването и интернет достъпа се осъществяват с помощта на подводен кабел.

Основната цел на проекта Project Natick е изучаването на преимуществата и проблемите на подобни центрове. Идеята е, че значително ще се икономиса от охлаждането на компонентите с морска вода. Системата е проектирана да работи в продължение на 5 години.

Сега може в реално време да се наблюдава движението на рибните стада, преминаващи покрай подводния център на Microsoft.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
:)))lll Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lll
lll

Затова ли в Лондон беше толкова горещо това лято? 🙂 🙂 🙂

:)))
:)))

Сега вече лапнишараните, които са се набълбукали с Win 10, могат да гледат как ще го духат под вода 🙂