2.6 C
София

Microsoft по погрешка публикува данните на 250 милиона потребители

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В края на миналата година 250 милиона записа от центъра за обработка на обажданията до корпорацията Microsoft бяха публикувани със свободен достъп. Въпросната база данни е била разположена на пет незащитени сървъра на Elasticsearch.

На 28 декември миналата година базите данни са били индексирани от търсачката BinaryEdge. На следващия ден специалистът по информационна защита Боб Дяченко (Bob Diachenko) съвместно с експертите на компанията проверил и изследвал тези незащитени сървъри след което съобщил за откритието си на Microsoft.

Записите обхващат огромен 14 годишен период от 2005 до 2019 години и включват разговорите на специалистите от службата за техническа поддръжка на софтуерния гигант с клиентите си от целия свят. Базите данни не са били защитени с парола и достъп до тях е можел да получи всеки неоторизиран потребител директно с уеб браузъра си.

По-голямата част от личната информация е била премахната, но записите включват електронните пощи, IP адресите на клиентите, електронните писма на техническата поддръжка, както и описанията и забележките по различните случаи.

Дяченко в позвънил на Microsoft и проблемът е бил веднага решен. Софтуерният гигант заяви от своя страна, че повече няма да допусне възникването на подобна ситуация и че е предприел редица стъпки и промени в своите вътрешни правила за информационна безопасност. Корпорацията започна да уведомява всичките си клиенти, пострадали от това изтичане на информация.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини