Microsoft представи платформата .NET 5 с поддръжката на Linux и WebAssembly

0
501

Microsoft официално представи следващата версия на своята платформа .NET 5 с поддръжката на Linux, macOS и WebAssembly. В рамките на .NET 5 на потребителите е предложен единен отворен фреймуърк и runtime, които могат да се използват в различни области за разработка и в различни операционни системи. Излизането на .NET 5 стана възможно благодарение на унифицирането на .NET Framework, .NET Core и Mono. На базата на .NET 5 е възможно създаването на многоплатформени приложения с използване на единна кодова база и общ процес на компилация, който не зависи от типа на приложението.

Продуктът .NET 5 продължава развитието на отворения проект .NET Core 3.0 и заменя класическия .NET Framework, който повече няма да се развива отделно и спира на версия .NET Framework 4.8. Цялата свързана с платформата .NET разработка се съсредоточва върху проекта .NET Core, включително Runtime, JIT, AOT, GC, BCL (Base Class Library), C#, VB.NET, F#, ASP.NET, Entity Framework, ML.NET, WinForms, WPF и Xamarin. В следващата версия .NET 6 ще бъдат включени проектите Xamarin и Mono, които ще осигурят цялостната поддръжка на Android и iOS.

Както в .NET Core, в .NET 5 се предоставя CoreCLR с JIT компилатора RyuJIT, стандартните библиотеки, библиотеките CoreFX, WPF, Windows Forms, WinUI, Entity Framework, интерфейса за работа от команден ред dotnet, фреймуъркове за разработването на клиентски приложения WPF и Windows Forms, както и софтуерни инструменти за разработването на малки онлайн услуги, библиотекти, сървърни, графични и конзолни приложения.

3.4 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари