Microsoft представи помощната програма ProcMon (Process Monitor) за Linux

2
967

Microsoft представи предварителната версия (1.0 Preview) на помощната програма ProcMon (Process Monitor) за Linux. Софтуерният гигант публикува сорс кода на приложението в GitHub под MIT лиценза.

Досега ProcMon се предлагаше само за Windows и бе част от Sysinternals комплекта от безплатни програми за администриране и мониторинг на компютрите, работещи под управлението на операционната система на Microsoft.

Procmon 1.0 Preview за Linux дава възможност на разработчиците да наблюдават в терминала процесите в системата и да правят анализ на реакцията на системните извиквания.

Към днешен ден Procmon 1.0 Preview може да бъде инсталирана само на Ubuntu 18.04 с Linux ядро версии от 4.18 до 5.3. Някои потребители се опитаха да компилират това приложение за Ubuntu 20.04, но не се получи. В бъдеще Microsoft възнамерява да осигури поддръжката на Procmon и за другите версии на Linux, и да разшири функционалността на тази програма в нейната стабилна версия.

Инсталирането на Procmon 1.0 Preview за Linux може да стане ръчно от хранилището на Microsoft (необходим е cmake версия 3.14 и нагоре, както и libsqlite3-dev версия 3.22 или по-нова). Може да се изтегли и файла procmon_1.0.0-291_amd64.deb с големина 21,3 MB.

За работата на този софтуер на Microsoft е необходимо инсталирането на следните зависимости:  bison, build-essential, flex, git, libedit-dev, libllvm6.0, llvm-6.0-dev, libclang-6.0-dev, python, zlib1g-dev, libelf-dev.

И още, програмата изисква инсталирането на инструментариума BCC (BPF Compiler Collection), който дава възможност за създаването на BPF приложения за трасирането и манипулирането структурите на ядрото.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари