Microsoft вчера спря разпространението на Meltdown пачовете за ОС Windows, за системи с процесори на AMD, понеже създават големи проблеми – компютърът замръзва още на началния екран и операционната система не се зарежда. Сега се подготвят нови обновявания, този път съвместно с AMD.

Едновременно с това, софтуерният гигант съобщи първата информация за влиянието на пачовете върху производителността на системите, базирана на собствени тестове.

Хубавата новина във всичко това е, че повечето потребители с най-нови компютри, работещи под управлението на ОС Windows 10, няма да усетят някакво особено намаляване на производителността. Но за потребителите с по-стари машини, използващи ОС Windows 7 или Windows 8, нещата съвсем не са розови и при тях понижаването на производителността ще бъде съществено.

Microsoft обяви, че най-съществено понижаване на производителността ще се наблюдава при компютърните системи с процесори Haswell (2015) и по-стари. В момента Intel заедно с производителите на персонални компютри подготвя съответните пачове, но засега няма съществена информация някой да е получил подобен ъпдейт. Преди няколко дни Intel обеща, че до края на месеца ще представи пачове за 90% от уязвимите компютърни системи и сега потребителите очаква да видят тези обновявания, създадени от самия производител на процесорите. Но вече за никой не е тайна, че тези пачове ще намалят производителността на компютрите, като се подчертава, че забавянето зависи от типа на използваните алгоритми в приложенията и от възрастта на хардуера.

В официалния блог на Microsoft ръководителят на Windows отдела Тери Майерсън съобщи, че при компютрите с процесори Skylake, Kaby Lake и по-нови, работещи под управлението на ОС Windows 10, намаляването на производителността е едноцифрено число. С други думи, спадът на производителността е под 10%. Софтуерният гигант счита, че повечето потребители изобщо няма да усетят това забавяне, понеже се забавят само някои от операциите, при това само за няколко милисекунди.

Но при по-старите машини с процесори Haswell и по-стари, намаляването на производителността ще бъде съществено. Уви, в този случай Microsoft не публикува никакви цифри, което навежда на мисълта, че тук нещата са зле и производителността действително намалява с 35% и повече, както Google съобщи в началото на годината.

Microsoft специално предупреждава притежателите на системи с ОС Windows Server, особено тези, които използват интензивни входно-изходни операции:

Windows Server и приложенията с интензивни входно-изходни операции показват по-значително намаляване на производителността с включени пачове. Препоръчваме да се подходи много отговорно и внимателно да се преценят рисковете и вероятността за стартиране на непроверен код на Windows Server, за да се намери подходящия баланс между безопасността и производителността„.

На практика, Microsoft съветва добре да се помисли, дали задължително да се инсталират тези пачове на сървърите. Това е твърде необичайно, но нещата са все още в самото начало. Софтуерният гигант обеща след една-две седмици да публикува подробните бенчмаркове на системи със и без пачовете срещи Meltdown и Spectre.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари