Microsoft представи стабилни позиции в облака

0
18
Satya Nadella, senior vice president of research and development for the online services division for Microsoft Corp., speaks during a Microsoft Search Summit event in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, Dec. 15, 2010. Microsoft Corp. updated its Bing search engine today, aiming to build on U.S. market-share gains last month as it chases Google Inc. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Сатя Надела е харесван от всички служителите на Microsoft и това не е случайно. Назначен преди малко повече от две години, заменяйки на поста Стив Балмър, в Редмънд назначиха най-после човек от IT сферата, а не бизнесмен, какъвто беше Балмър. Това определено се усети, след като Надела реши да преобрази някои от дейностите в американския технологичен конгломерат. Е, не може да се радваме на изпълнения като „маймунския танц на Големия Стив“, но резултатите на Надела вече се виждат. Макар и той да не успя да изведе Microsoft на лидерски позиции в мобилната революция, Надела засили неимоверно позициите на компанията на облачната повърхност, оптимизира дейностите в корпоративния сегмент и подаде ръка на open-source общността и Линукс, действие, което по времето на Балмър би се сметнало за ерес.

Наскоро компанията представи редовния си доклад за финансовото си представяне през последната четвърт на годината, които впечатляват с цифрите си. Именно облачното звено е големия отличник тук. Приходите от облачните операции са нараснали със 116% на годишна база, а дяловете на компанията достигат границата от $60.60 за акция, праг, непреминат от 1999г. насам.

„Не се опитваме да водим стари битки“, съобщи по време на редовното изслушване след представянето на резултатите Надела, който разкри, че компанията днес влага усилия и ресурси в нови пространства, като облака, изкуствения интелект и мобилността. „Помагаме на хората да са по-продуктивни чрез доставката интелигентно обновление към офис приложенията, които те използват всеки ден“.

Компанията представи $113 млрд. доходност на комерсиалното си облачно звено, което доставя също така услуги, като Office 365 и Dynamics CRM Online.

Облачното звено представя наистина сериозно израстване и с 49% растеж в сравнение с 42% растеж за миналата година. Microsoft очаква този ръст да продължи, като освен Azure, надеждите са свързани и с Office 365 и сървърния софтуер, предлаган от компанията.

Извън облачното звено, други звена също представят растеж. Като например звеното, отговарящо за Surface таблетите – ръст от $962 млн. в сравнение с представените продажби в размер на $672 млн. за предходния отчетен период.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за