fbpx
26.1 C
София

Microsoft: през 2020 г. 4 милиарда души ще ползват интернет

Най-четени

Компанията Microsoft е подготвила специален доклад, който обобщава резултатите от провелия се от 23 до 27 януари Световен икономически форум. В него софтуерният гигант предоставя информация, която според корпорацията трябва да бъде внимателно изучена и обмислена от правителствата на държавите по света и международните неправителствени организации. Компанията вярва, че в условията на стремително развитие на интернет пространството основен приоритет трябва да бъде информационната безопасност.

Според експертите Microsoft към 2020 г. в света ще има около 4 милиарда потребители на интернет. Основни „доставчици“ на новите потребители ще бъдат развиващите се страни. Поради това гигантът от Редмънд предупреждава за потенциален ръст на киберзаплахите. С данните, получени с помощта на приложението Malicious Software Removal Tool (MSRT), разпространявано чрез Windows Update, компанията е съставила карта, на която може да се види броят на заразените с различен зловреден софтуер компютри. Според нея най-много такива компютри има в страните от Африка и Азия.

Компанията изразява загриженост от този факт, като посочва като причини за него слабостите в законодателствата на повечето държави, липсата на утвърдена съдебна практика срещу злоумишлениците, високото ниво на компютърното пиратство и несъответствията между международните стандарти и конвенции. Както съобщават от Microsoft, данните, базирани изключително на информацията, получена чрез MSRT, не са абсолютно надеждни, тъй като резултатите са нееднородни поради ограничения брой компютри, използващи програмата. Освен това не са налични и извършени по единна методология оценки на щетите, нанесени от зловреден софтуер, и по тази причина следва да бъде проведен задълбочен анализ както от софтуерна, така и от икономическа гледна точка.

Според експертите на Microsoft, международните организации, правителствата и производителите на софтуер трябва да предприемат превантивни мерки за ограничаване на хакерските атаки към развиващите се страни, където културата на информационна сигурност и компютърна грамотност е изключително ниска.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини