Някои модели персонални компютри, получили безплатно обновяване до Windows 10 преди по-малко от 2 години, повече няма да се обновяват.

Това са устройства от типа две-в-едно, анонсирани през 2012 година и продавани през 2013 и 2014 години. Тези компютри през 2015 година можеха да бъдат обновени до Windows 10, а след това на тях бе инсталирано обновяването Windows 10 Anniversary Update и не сме чули за някакви проблеми със съвместимостта.

Но инсталиралите тази пролет обновяването Windows 10 Creators Update потребители, се сблъскаха с интересното съобщение, че Windows 10 повече не се поддържа на този компютър. Предлага се и премахването на центъра за обновяване на Windows, понеже приложението не е съвместимо с Windows 10.

Естествено, нищо не трябва да се деинсталира. Проблемът е в несъответствието на хардуера и последната версия на ОС Windows 10.

От този проблем се оплакаха многочислените притежатели на компютри с процесори Intel Atom Clover Trail. Тези чипове се появиха преди 4-5 години във времената на Windows 8. Така например, не може да се обнови HP Envy X2 с процесор Atom Z2760. Този компютър без проблеми минава тестовете за съвместимост, но след изтеглянето на над 3 GB инсталационни файлове, процесът аварийно се прекратява.

По този начин, пред модела „Windows като услуга“ се появява сериозен проблем. Microsoft обеща, че всяко голямо обновяване на Windows 10 ще получава пачове по безопасност в продължение на 18 месеца – например, поддръжката на версията Windows 10 1607 ще бъде прекратена в началото на 2018 година. В редица случаи това означава прекратяване на поддръжката на компютърното устройство само три години след неговата поява на пазара.

В сайта на Microsoft нищо не се казва, но Acer потвърди, че Windows 10 Creators Update няма да работи с процесорите Atom Z2760, Z2520, Z2560 и Z2580. Няма статистики колко точно компютри с Intel Clover Trail са продадени, но навярно потребителите с тези устройства са милиони. Тези хора няма да получат обновяването Windows 10 Fall Сreators Update, ако Intel и Microsoft не представят пач за решаването на тази ситуация.

Очаква се през следващите 1-2 години със същия проблем да се сблъскат други процесорни архитектури.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
22 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
16 Автори на коментарите
До Енчо БагаровЕнчо БагаровДо АхОх и pazАхОхpaz Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Ааа, ще бъдат ли извадени от фейк статистиката, за това колко инсталации по желание на клиента на вирус 10 има по света и кога ще бъде показан реалният размер на поразените от епидемията компютри?
ПС. Също и колко от въпросните клиенти, са се заразили доброзорно, в последната си оцеляла след маркетинга мозъчна клетка 😀

ZeroG
ZeroG

Е нема други такива дебили като Майкрософт, хаха.
Потърпевшите, приемете Линукс като избавление – там и 20 годишният ви хардуер ще работи без проблеми.

2017
2017

с 64 мв рам съм

ZeroG
ZeroG

Супер! Четворно повече от изискуемия минимум.

2017
2017

plop.at/en/ploplinux/live/systemrequirements.html

Учуден
Учуден

Каква е тая нереална РАМ, бе? Хахаха… ???

w10
w10

А няма ли, да е много по-лесно, да се направи чиста инсталация (преинсталация), от колкото да се чака автоматична с подкана? Аз така правя, и съм много доволен. 180 дни активация, са напълно достатъчни. Зареждаш флашката си с Windows 10 и преинсталираш чисто. Не знам, какво му е по-различното? Ама, както и да е… глупаците, нека да си чупят главите с глупави и излишни действия… Защото, това само замазва системата. Ново, върху старо и става мазало! Ей, направо ви се смея, хахаха… И съм сигурен, че компютрите от статията, също ще стават, по този метод!

Аз ве аз
Аз ве аз

Това са компютри с мобилни чипове – друга архитектура.

е неееее....
е неееее....

Колко трябва да е прост човек, за да си инсталира Win 10? Или да си купи машина, на която не може да се инсталира по-стара версия? МикроMеките се опитват да копират номерата на нагризаните ябълки – да спират поддръжката на машини, по-стари от три години, за да принудят клиентите да си купуват редовно нов хардуер. Който, между другото, върши абсолютно същата работа. Например скоро преинсталирах две машини – нова с i7 7-мо поколение и 5-годишна с i7 3-то поколение. И двете с SSD диск и с по 8 GB RAM. Разлика в скоростта на работа с нормални приложения – офис,… Виж още »

Запознат
Запознат

Ами света, трябва да върви напред! Нови хардуери, нови компютри и т.н. Сори, ама да не сме спрели с времето?

Анонимен
Анонимен

Та викаш, демократично е да се изнудват хората, като им се отнема свободата на избора. За хората, които са наясно със софта и харда само част от избора, а за конете с капаци – целият избор.

Всички под ножа
Всички под ножа

И каква свобода са им отнели? Най-новата ОС не поддържа стар хардуер. Като искаш да си го ползваш инсталираш друга ОС и си готов…

w10
w10

Ей, колко ГЛУПОСТ имало по земята… Windows 10, от колко време е излязъл, а вие не можите да му се приспособите още. Смея ви се… Смея ви се… И само се оплаквате, че ви бил вирус (което не е вярно)… Хахаха…

у10
у10

Печен си @w10 такива приспособими и надсмиващи се над знанията индивиди носят света.

Мартин
Мартин

Windows 10 на процесор Atom наистина си е мъка за ползване,според мен тука са прави да го прекратят.

123
123

Виновни са и тия, дето са си ги купили тия тъпи компютри от не разбиране. Аз само като чуя Atom, и ми призлява; Камо ли да купувам… Хахаха… За какво си говорим… Не трябва да обвиняваме за качесвото на Windows 10, заради збъркани неща!

mathur
mathur

А що изобщо не спрът обновявания за всички…..Тиквеници…

Запознат
Запознат

То точно това, се опитват да направят. Спряха Windows XP, Windows Vista, Windows 8/8.1; Скоро и Windows 7 ще го съборят (до 2020г. до колкото знам), така че остава само Windows 10.

CBR
CBR

Че сътвориха куп глупости е така, но поддръжката си им е била винаги както си е била обявена. Даже на XP направиха няколко удължавания на срока предвид изключително големият дял компютри, ползващи тази ОС по онова време. Vista-та беше ясна – мъртво родена и с минимален дял, въпреки това си я поддържаха до последно. На 7-цата си изтече основната поддръжка както си бяха обявили, защото не изкараха SP2(страшни мизерници!), за да си пробутват първо 8/8.1(неуспешно) и после недостижимия и до момента заложен дял за 10 след първата година. Разширената поддръжка на 7 обаче си е до 2020г. На 8/8.1 е… Виж още »

Анон
Анон

Не само, че си тиквеник, но си и неграмотен, г-н Пират.
Не стига, че не си дал 1 стотинка за ОС през живота си, но и плюеш, дори и неграмотно.
Много е лошо, когато IQ-то ти е под 80.

АхОх
АхОх

Не искам да казвам дали са добри или лоши.
Не искам да кажа, че обичам или не тази операционна система.

Просто да уточня, че номер10 е постоянно избран и няма да се променя, но всъщност вече има 3 или 4 нови операционни системи.
версия
10240
1511
1607
1703
––
Така че както преди имаше ХР, Vista, 7, 8, 8.1 сега ама още 4 нови операционни системи –просто са скрити зад числото 10 и си мислим че е една операционно система само.

До АхОх
До АхОх

Не е вярно! Windows 10, има една единствена версия (ОС) и тя е „1703 (10.0.15063.483)“! Тия версии, номера, дето ги изброи са вече стари и отминали – не ги брой!

АхОх
АхОх

Това означава да не броя че съществуват старите и отминали ХР, Vista, 7 и т.н.
Все пак моя коментар че има 4 операционни системи под номер 10, а не е само една.

До АхОх
До АхОх

Не, пак не си ме разбрал правилно. XP, Vista, 7, 8 и 8.1 ги брой. Обаче не брой онези на Windows 10, като ОС-и, защото е важен винаги последният билд! От XP до 8.1 включително ти наистина имаш избор; До като при Windows 10, нямаш! Просто е различно! Windows 10, е единствен!

АхОх
АхОх

Точно това мислене ме накара да напиша моя коментар – 10 не е единствен. Все едно да се каже че Windows е единствен и не се гледа каква е версията. Има нова политика на Майкрософт да не сменят повече номера 10 и дори да направят тотално нова операционна система пак ще си седи номера 10. Уточнение защо смятам така – има версии на 10 които няма да получат възможност да се подноват до последната версия на различни компютри с процесори Atom – !!!! ето това показва, че дори да има числото 10 операционната система е различна и след няколко години… Виж още »

До АхОх
До АхОх

Добре, ето ти нагледен пример с Windows 7, например: Има два Windows 7, нали? Единият е Windows 7 от 2009 год. (Оригинала); Другият е Windows 7 Service Pack 1 (Подобрената версия), от 2011 год., нали? И сега: Всеки говори Windows 7, Windows 7 и т.н. Обаче всички знаем, че става дума за Windows 7 Service Pack 1, нали? Защо? Първо, защото, е по-добрият! И второ, по лесно е само Windows 7 да се каже, нали? И по пътя на логиката, значи имаме два Windows 7, които всъщност е един и той е Windows 7 Service Pack 1. (М/у др. не… Виж още »

paz
paz

То за теб може windows 10 1703 да е единствен, но много устройства (както и статията се опитва да обясни) няма да забравят старите версии и няма да се обновят до единствената версия на windows 10. Съгласен съм с „ахох“. Windows просто поеха друга стратегия. Вместо да има различни имена на различните версии приеха windows10 като име както е андроид и ios и си бройкат едни числа за различни бийлдове/версии. Както има съвместимост на андроид версиите с телефоните така ще стане с windows10. Просто когато им стане „стара“ машината ще разберат че вече не могат да са на новата версия.… Виж още »

АхОх
АхОх

Съвсем провилно и аз съм напълно съгласен с това, но как ще обясниш тази статия тук – На някои компютри няма да може да се инсталира версия 1703 – това не се е случвало със Service Pack преди – значи не е просто подверсия, а се касае за разлика сходна с ХР и 7.

До АхОх и paz
До АхОх и paz

Аз, какво да направя, че хората от не разбиране са си взели тъпи (не ставащи) компютри като Atom например (тия от статията), и не могат да се обновяват? Аз този проблем, го нямам! Аз, имам два компютъра (единият е лаптоп) от 2010 и 2013 г. и всичко ново е 6+ …И с извинение към тях, ама наистина, хората, да са имали малко по-голям разум във акъла си (сиво вещество), преди да си вземат компютър с Atom (тия от статията) или да потърсят съвет от приятел (запознат специалист) за помощ при избора си. Затова, и мнението ми е такова. И за… Виж още »

Енчо Багаров
Енчо Багаров

Това означава ли,че аз имам автомобил 1986 г….ти имаш автомобил 2013 година….и аз съм дизел и ти си дизел ,ама коман реал….т.е. аз не мога да заредя, щото с един и същи дизел моята кола няма да върви…

До Енчо Багаров
До Енчо Багаров

Означава, че ако си с Windows 10 (стара версия), но не си успял да ъпгрейднеш все още до „1703 (10.0.15063.483)“ Майкрософт, ще ти прекрати поддръжката на компютъра, завинаги и ще ти си наложи да си купуваш нов компютър, работещ с „Windows 10 Сreators Update“ или направо с „Windows 10 Fall Сreators Update“!