fbpx
2.7 C
София

Microsoft претърпя голям срив на своите онлайн услуги

Най-четени

Милиони потребители на интернет услугите, които предлага редмъндският гигант Microsoft останаха на сухо за около два часа и половина, поради голям срив в системите. Сред засегнатите услуги бяха популярни инструменти като Hotmail, Office 365 и Skydrive, информира BBC.

Сривът стана в края на миналата седмица и Microsoft все още анализира точните причини, които са довели до проблемите, но по всяка вероятност се касае за проблем с адресите и DNS системата. Проблемът повдига въпроса за това, доколко са надеждни отдалечените услуги, които набират голяма популярност в последно време, благодарение на свободата, която предлагат на потребителите. Най-проблемната част от срива беше загубата на достъп до офис инструментите в Office 365. Подобен проблем се получава за втори пореден път. За последно отдалечените офис услуги на Microsoft бяха недостъпни през месец август, само два месеца след официалното си стартиране.

Малко след възстановяването на спрените услуги в блога на редмъндската компания е било съобщено, че са внесени промени в DNS конфигурацията на инструментите по целия свят и те отново са достъпни за потребителите, които искат да ги използват. Системата DNS или Domain Name System служи за превеждане на уеб адресите, които виждаме в браузърите към формат, който е разбираем за протоколите, по които работи световната мрежа.

Microsoft не е единствената компания, която има проблеми със своите отдалечени услуги. През миналата седмица имаше и перипетии с достъпа до текстовия редактор Google Docs. Разликата е, че Office 365 е платена услуга, за която потребителите заплащат месечна такса. Този факт предполага, че тази услуга трябва да е по-надеждна от останалите.

Прехвърлянето от инсталирани в самия компютър приложения към уеб базирани отдалечени услуги, които изискват само браузър за да работят е трайна световна тенденция през последните няколко месеца. Това обаче крие опасност от често изпадане в ситуации, при които човек не може да състави елементарен документ или таблица ако няма достъп до интернет или самата отдалечена услуга е паднала. От друга страна, компютърните системи, разчитащи на отдалечени услуги са по-защитени от злонамерени намеси, излизат по-евтино и са по-лесни за поддръжка.

Надеждността на отдалечените услуги може да бъде подсилена чрез множество похвати, един от които е децентрализирането на системите чрез дублирането им в различни сървърни центрове. Това обаче не може да помогне при проблеми от рода на този, който блокира Hotmail и Office 365 в края на миналата седмица.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини