В края на миналата година, Kaspersky Lab обвини Microsoft в некоректна политика спрямо външните разработчици на антивирусен софтуер за Windows. Според руската компания, Microsoft пречи на нормалната работа на външните за системата продукти за сигурност и налага своята собствена защитна програма Windows Defender. Освен това, според тях, компанията нарочно е съкратила срока, в който компаниите могат да тестват своите продукти в новите издания на Windows. Вследствие на това, техните програми може да работят некоректно, а самите компании губят по този начин клиенти и им бива нанасяна финансова щета. Kaspersky заплашиха даже да дадат Microsoft на европейските антимонополни инстутции, което и направиха през декември миналата година.

Тези дни, Microsoft отговори на обвиненията на Kaspersky чрез публикация в един от блоговете на компанията, заявявайки, че компанията уведомява предварително антивирусните компании за промените, осигурявайки им достъп до тестови билдове. Части от самата публикация звучат странно за опровержение, заради това, че Роб Лефертс от Windows and Devices Group, автор на публикацията, заявява съвсем ясно, че Microsoft се намесва по доста груб начин в работата на външния антивирус. Лефтерс обяснява, че с наскоро пуснатия Creators Update 95% от наблюдаваните системи имат инсталирана съвместима с обновлението антивирусна програма. „За една малка част от антивирусните програми, ние създадохме функционалност само за AV програми, с която насърчаваме потребителя да инсталира по-нова версия на програмата, точно след завършване на обновяването. За тази цел, ние временно деактивираме някои функционалности на антивирусния софтуер в началото на обновяването. Правим това в партньорство с нашия партньор, доставящ решението за сигурност, за да уточним кои версии на софтуера са съвместими и начините, по които да насочат потребителя за последващите му действия“, обяснява той. След това действие, системата сама включва Windows Defender. Не отбелязва обаче какво става след завършването на обновяването. Лефтерс пише, че при наличието на външна защитна програма, Windows Defender не се намесва, по какъвто и да е било начин в работата ѝ.

„Ако антивирусния софтуер защитава нашите клиенти, Windows Defender Antivirus не се меси. Ако обаче потребителят позволи на антивирусно приложение да работи и след установения предварително срок за това, Windows Defender Antivirus се включва автоматично, така че те да не остават незащитени. В случая с платените антивирусни решения, ние работим съвместно с партньорите ни, които ги доставят, за изграждането на набор от ясни уведомления, които да информират потребителя, че лиценза му скоро ще изтече и да представим възможността за обновяване на лиценза. Единствено, когато този срок завършва и антивирусното приложение реши да спре да осигурява защита на потребителите, Windows Defender Antivirus осигурява защита“.

Ако подобно е и обяснението на Microsoft пред европейските регулаторни органи, много вероятно е да си имат грижи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари