Microsoft призовава всички банки да заменят Windows XP в своите банкомати

0
10

Microsoft престана да публикува обновявания по безопасност за Windows XP още през 2014 година, но тази операционна система все още се използва като основен софтуер в банкоматите и това ги прави уязвими за хакерски атаки. В официално изявление на Microsoft се казва, че „В 9 от всеки 10 случая, причина за изтичане на лични клиентски данни са пиратските програми, особено най-разпространените в интернет версии на Office и Windows“.

 

Аналитичните специалисти от компанията Group IB считат, че загубите от използването на неподдържан софтуер могат значително да превишат разходите за закупуване на лицензирано програмно осигуряване. „Използването на подобен софтуер значително повишава риска за мошеничество. При търсенето, зареждането и инсталирането на пиратски програми има вероятност от 92% за мащабно заразяване на компютърната система“.

Според статистиките на Microsoft, загубите на потребителите и предприятията от онлайн-банкирането непрекъснато се увеличават и е необходима непрекъсната актуализация на софтуера.

Много специалисти са на мнение, че за да внедрят нов софтуер, банките трябва да изразходват твърде много човекочасове за тестване на програмния продукт и обучение на специалисти и персонал, и се примиряват с риска.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за