Microsoft приключи работата върху ОС Windows 10X и възнамерява да представи стабилната версия през пролетта

6
2439

Microsoft приключи разработването на операционната система Windows 10X, която е олекотена версия на ОС Windows 10. Съвсем скоро трябва да излезе версията RTM (Release to Manufacturers), а първите устройства базирани на тази софтуерна платформа се очаква да излязат на пазара през второто тримесечие на следващата година.

Първоначалните планове на софтуерния гигант бяха Windows 10X да излезе заедно с устройството Microsoft Surface Neo с два екрана. Но по-късно корпорацията се отказа от тези планове а текущата версия на новата операционна система е предназначена предимно за устройства с един екран – на първо време таблети. Windows 10X няма да се конкурира със стандартната версия на Windows 10, понеже е разработена за бюджетни устройства с малко оперативна памет. По принцип Windows 10X е създадена да бъде пълноценна операционна система за устройствата с два екрана, както и да бъде директен конкурент на Chrome OS на Google в образователния и корпоративния сегменти.

Уеб порталът WindowsLatest допълва, че работата върху Windows 10X е приключилa в билд 202XX, като последните две цифри на версията ще бъдат променени. Вече е започнало вътрешното тестване на операционната система, в което засега вземат участие само служителите на Microsoft. Предполага се, че по-широкото тестване ще стартира в началото на следващата година. Ако всичко продължава по план, продажбите на първите устройства с Windows 10X трябва да стартират през месец април 2021 година.

2 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари