Microsoft прогнозира растящ недостиг на IT-специалисти

0
25

Microsoft прогнозира ръст в търсенето на специалисти по информационни технологии. Според най-големия световен производител на програмно осигуряване, световната образователна система няма да успее да подготви достатъчно IT-специалисти и през следващите 5 години ще има растящ недостиг на квалифицирани кадри, особено в областта на информационната безопасност.

В отчета Cyberspace 2025: Today’s Decisions, Tomorrow’s Terrain, софтуерният гигант заявява, че съвременното образование трябва да наблегне върху така наречения STEM или Science, Technology, Engineering, Math. Според Microsoft, техническите специалисти ще са нужни за да продължат развитието на световни софтуерни обекти, съставящи съвременната информационна инфраструктура, като например, облачните онлайн-услуги, широколентовия Интернет и други. Особено високо търсене на IT-специалисти през следващите години ще има на пазарите на развиващите се страни.

В отчета се привеждат множество примери. В Индия се очаква 3000% ръст на широколентовия достъп до Глобалната мрежа към 2025 година. Счита се, че в Европа точките с широколентов достъп вече са достатъчно, а в Индия тепърва ще нарастват, а заедно с тях ще се развият социалните Интернет-услуги, онлайн-банкирането, обмена на големи обеми информация и други.

В своите прогнози Microsoft показва, че към 2025 година в света ще се появят не повече от 16 милиона STEM-специалисти, което е крайно недостатъчно за балансирано развитие на информационните технологии.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари