10.8 C
София

Microsoft променя стратегията си за представяне на нови продукти

Най-четени

Корпорацията Microsoft може да преразгледа отношението си към важни търговски изложения, предполага Мери Джо Фоули – журналист и пазарен анализатор, чиято тематична специализация е Microsoft. Позовавайки се на осведомени източници, тя твърди, че след 2012 година компанията постепенно ще намали присъствието си на ежегодното януарско изложение CES, както и на други подобни събития. Microsoft ще запази присъствието си на изложението, но е много вероятно превърналият се в традиционен доклад на Стив Балмър да бъде отменен, а освен това компанията да намали площта, наемана всяка година за нейните павилиони.

Тази стъпка е продиктувана от необходимостта от по-ефективна конкуренция с Apple – най-изкусната и обиграна в представянето и пускането на пазара на своите продукти компания. Както се съобщава, Microsoft ще последва примера на Apple и ще се съсредоточи основно върху собствените си мероприятия. Тази стратегия ще позволи на концерна да се ръководи от собствените си планове, без да се съобразява с общия график. Microsoft ще може да избира времето за пускане на нови продукти на пазара, като избягва представянето на незавършени или не особено интересни продукти. Подходът на Apple позволява създаването и манипулирането на елемента на очакване, като времето за анонсите се подбира така, че основното внимание на пазара да бъде привлечено от продуктите на производителя.

Основните доклади на Microsoft на CES в последните години имаха все по-силно изразен характер на повторение на неотдавнашни новини и демонстрации на продукти, намиращи се на доста далечен от завършването си етап. На тазгодишното международно търговско изложение компанията направи няколко анонса, но повечето от тях бяха или незначителни, или пазарният им старт предстоеше след няколко месеца. Останалите дискусии, като например тази около Windows Phone, нямаха ярко изразен характер на иновации.

Най-символична за Microsoft бе презентацията на CES 2010. Тогава корпорацията явно бе обезпокоена от предстоящото пускане на пазара на новия продукт на Apple – iPad, и изпълнителният й директор Стив Балмър, в желанието си да изпревари конкурента, представи на обществеността таблета HP Slate на базата на Windows 7, който трябваше да бъде доказателство, че компанията държи ситуацията на пазара под контрол.

iPad беше представен след няколко седмици, а след още месец постъпи в продажба, отбелязвайки мигновен пазарен успех. При това Slate 500, представляващ нетбук без клавиатура на цена $ 800, се появи в търговската мрежа 9 месеца след анонса и стартът му не успя да се превърне в значимо събитие, като показа, че всички свързани с таблети инициативи на Microsoft до момента са били нежизнеспособни. Самата HP, след като се убеди, че Slate не може да се конкурира с iPad, не само прехвърли въпросния продукт в традиционната за таблетите с Windows ниша на корпоративния сектор, но също така придоби и Palm за $ 1,2 млрд. с надеждата да създаде подобно на iPad устройство. Поради натрупаните редица грешки обаче компанията така и не успя да изпълни тази цел.

Въпреки всичко, остава неясно дали Microsoft ще успее да повтори пазарната стратегия на Apple – в това отношение нещата продължават да зависят от новаторството, професионализма и коректността на компанията. Напълно достойният анонс на HP, посветен на новите смартфони Pre и таблета TouchPad, не донесе желания успех на компанията заради тривиалната незавършеност на продуктите и множеството очевидни софтуерни недостатъци.

Що се отнася до предстоящото през януари изложение CES 2012, са налице различия в мненията относно броя на важните анонси, които подготвя Microsoft. Възможно е част от тях да бъдат предварителен обзор на публичната бета версия на Windows 8, която ще бъде публикувана в края на февруари, магазинът за приложения Windows Store, както и редица собствени и разработени от трети страни Metro-приложения. Възможно е да се състои и анонсът на Windows Phone Tango, предназначен за масовите смартфони от начално ниво. Безусловно ще стане дума и за обновения безконтактен контролер Kinect, който скоро ще бъде достъпен и за Windows-базирани персонални компютри. Неотдавна Xbox 360 получи актуализация на интерфейса и функциите си, така че в тази област е малко вероятно да прозвучи нещо ново. Същото би могло да се каже и за Windows Phone, с изключение на неголеми анонси от типа на LTE версии на смартфони.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини