Microsoft прослушва разговорите в Skype

12
1269

Усилията на Microsoft да подобри разговорите в Skype и работата на виртуалния асистент Cortana са похвални и мнозина свързани с компютърния свят по някакъв начин, залагат големи надежди на работата на компанията в тези две насоки. Но сега стана ясно, че част от тези усилия включват прослушване потребителските разговори и записите от платформата.

Информацията идва от нов доклад на The Guardian. Според тях, дружеството има китайски отдел от работници, които прослушват записите от разговорите в Skype и интеракциите на потребителите с Cortana дори на личните си компютри. Изданието твърди, че сведенията идват от анонимен бивш такъв служител, който твърди, че е имал достъп до хиляди аудио записи на личния си лаптоп от дома си в Пекин през двете години, в които е работил за Microsoft. Записите включват случайно и целенасочено активиране на Cortana и обаждания по Skype, според медията. Съобщава се, че работниците са извършвали този достъп през вътрешна система за компанията, а потребителските имена и паролите за вход, новите служители са получавали в чист текстов вид на електронните си пощи.

Според данните, Microsoft използва човешки работници за прослушване на „кратки откъси“ от гласови разговори и взаимодействия, за да подобрят услугите на Skype и Cortana, като не чуваме това за първи път – миналото лято медиите разкриха първоначално за тази практика на компанията.

И не става въпрос само за Microsoft. Ако следите технологичните новини, със сигурност знаете, че към момента има стотици сведения за подобни действия и от страна на Apple, Google, Amazon, Facebook и други компании. Индустриалната практика повдига опасенията за поверителността на потребителите и начина на третиране на техните гласови записи, както и риска някой да се възползва от записаната лична информация, особено предвид нулевата анонимност на записите и лесното идентифициране от прослушващите служители.

Microsoft направи някои промени в програмата си за прослушване на аудио записите, като към момента се твърди, че вече няма такива служители в Китай, но според мнозина това е просто измиване на ръце – тъй като Китай и САЩ са в търговска война и ожесточени спорове, очевидно компанията е решила да не използва екипи на територията на врага, но това не променя кой знае какво.

„През изминалото лято ревизирахме както процеса, който използваме, така и комуникацията с клиентите. В резултат на това искаме да актуализираме декларацията си за поверителност, за да бъдем още по-ясни по този въпрос и оттогава значително подобрихме процеса, включително като преместиха тези прегледи в сигурни места из малък брой държави“, заяви говорител на Microsoft в имейл в петък в отговор на искане за коментар по доклада от The Guardian.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Със скайпа слушат разговорите а с уиндоуса крадат паролите на хората.

112
112

Паролите няма как да ги крадат защото почти никой не използва техния браузър … краде ги Гугъл.

Иван
Иван

Вирус 10 записва и изпраща на МикроМеките ВСЕКИ НАТИСНАТ КЛАВИШ! Плюс screnshot-и на екрана през няколко минути. Заразиш ли си машината с Вирус 10, няма друго спасение, освен формат на харда на ниско ниво.

jowan
jowan

Кво толкова криеш бе клошар?

Иван
Иван

Едно филмче, заснето точно 9 месеца преи първия ти рожден ден, с участие на твой възходящ роднина от женски пол :)))

Axa
Axa

jowan, ти като нямаш нищо за криене дай да дойда у вас да ти огледам компютъра а? Като гледам колко си прост сигурно имаш бая неща за криене ама не знаеш дори.

jowan
jowan

Много сте параноясали! Не им пука на микромеките за вас!

Иван
Иван

На МикроМеките не им пука нито за мене, нито за тебе конкретно, вярно е. Но им пука да разполагат с данни за ВСЕКИ човек. И тези данни да се продават или предоставят на ВСЯКА служба или институция със съответните правомощия, която по някаква причина проявява интерес към някого. Ти може да си последния мишок, но никога няма гаранция, че поради случайно стечение на обстоятелствата няма да събудш оперативен интерес. Било то и като обикновен бушон или удобен беззащитен индивид, който да поеме чужда вина, защото е бил в неправилното време на неправилното място. Питай оня клошар, дето го осъдиха доживот… Виж още »

win95
win95

Пффф, то това на всички е ясно. Направо ненужна новина

sjksk
sjksk

Ето това правят уродите от гейсащ!

Закон
Закон

Путин е ботокслово джудже с лифтинг, болшевишки джендър.

Мишо
Мишо

Не ползвам Скайп!