Microsoft пусна олекотена версия на Windows 10

15
3747

Макар компанията Microsoft вече да обяви, че операционната система Windows 10 е престанала да бъде за нея приоритетен продукт от април 2018 г., тя все още се занимава с нея, подобрявайки и доработвайки някои нейни елементи, за да предложи на потребителите най-доброто изживяване по време на употреба. Днес тази IT-компания направи това, което никой не е очаквал от нея – тя създаде и пусна олекотена версия на десетия Уиндоус, в който няма излишни файлове над 2 GB.

Операционната система Windows 10 съдържа в себе си няколко различни файла, разширения и допълнения, необходими за работата на почти всяка хардуерна конфигурация.

Един от участниците в програмата за бета тестване на голямата актуализация Redstone 5, пускането на финалната версия на която се очаква през есента на тази година, решил да инсталира тази операционна система от нулата. Преди да започне инсталацията на операционната система на форматирания SSD, потребителя е видял обичайното меню за избиране на желаната версия на операционната система, но освен класическите наименования е имало и нещо ново – Windows 10 Lean.

По-късно след инсталацията станало ясно, че тази версия на Уиндоус всъщност е олекотената. В нея липсват редица тапети, драйвери за CD и DVD-устройства, приложенията RegEdit, както и много други функции, от които се нуждаят далеч не всички, но които изискват системни ресурси и карат компютъра да работи по-бавно. Важно е също да се отбележи, че Windows 10 Lean, в сравнение с обичайния Уиндоус, няма да има никакви ограничения и това означава, че от този билд просто е премахнато всичко ненужно, като по този начин е намалена и големината му до 2 GB.

Съществува мнение, че Windows 10 Lean е предназначен за инсталиране на виртуалните машини, за да се гарантира максимална скорост за работа и бързодействие при минимални разходи на производителността от компютъра. Компанията Microsoft за съжаление не е коментирала цялата тази информация. Не е изключено, американската IT-корпорация да възнамерява да пусне олекотената версия на Уиндоус за маломощните устройства и съвременни ултрабуци, в които няма никакви устройства за дискове и други остарели неща.

15
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
10 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
12 Автори на коментарите
ЕвреинПенчоOceanic815Коментарroot Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Методи Дамянов
Методи Дамянов

Но колко място заема като инсталирана – не е споменато.

AxOx
AxOx

От оригиналната статия пише заема до 2 ГБ по-малко масто след инсталиране от Уин 10 Про.

На мен по ми изглежда като осакатена версия с цел потребителя да не може да бъзика изобщо по системата.
Отдавна драйверите са универсални за СД и прочие, а да не говорим за малката им големина. А малки програми като РегЕдит са с цел да имаш контрол … ако махнат и това… тази ОС е пълен боклук… да минем на Андроид и да цъкаме през браузъра ..или Хром ОС която си е браузар с добавки.

Евреин
Евреин

Множеството от потребителите омазват всичко, което налага преинсталация. Най-добре е всичко да стане консола като мобилните ОС.

qqq
qqq

Може би ще се използва командата REG.

Rens1o
Rens1o

Аре като е пусната, ми кажете от кой сайт да я изтегля?

Евреин
Евреин

От официалната страница на Майкрософт. Купи си лиценз и се включи в бета тестовете. Съветски идиот!

Пенчо
Пенчо

Защо да си купувам лиценз за нещо което е безплатно бе балък?

Евреин
Евреин

Балък си ти, чикиджия, който живее при родителите си и не знае какво и как се плаща. Ако имаш бизнес, знаеш цената на всяка ОС, която не идва в цената на компютъра. Нещастен балкански БАЛЪК!

HiKi
HiKi

Ехаа, добър превод от чуждите сайтове и все пак събиране на кредити като
автор. 1:1

Oceanic815
Oceanic815

Не бих казал, че е добър 🙂 В оригиналната статия пише, че е намалена „с“ 2 ГБ спрямо Про-то, а в тази че е намален „до“ 2 ГБ. 🙂

Аз съм
Аз съм

“ намалена и големината му до 2 GB “
Това какво означава?

а/ Win10 инсталиран е по-малък с 2GB
b/ Win10 е 2GB като се инсталира
c/ Инсталационния пакет е 2GB
d/ 2 бири и музиката да свири

робот съм
робот съм

d/

Коментар
Коментар

то не 2GB ми 95% от боза 10 е излишна..

root
root

то и „компетентния“ ти коментар е излишен, но ще го прочетем ако ще те ти повдигне егото.. 🙂

Коментар
Коментар

Както и повечето коментари в говорилнята. Въпреки това свободно мога да изразявам своето мнение, което м-у другото мога да подкрепя с конкретни данни при нужда.