Изглежда Редмънд обича открития код искрено.

Ако се занимавате професионално с компютри или просто обичате да знаете какво се случва с операционната ви система и поглеждате „под капака“, то няма начин поне веднъж да не сте се докосвали до изключително полезния софтуерен пакет с инструменти Sysinternals. А сега Microsoft имат амбициозното желание да портира софтуерните решения, включени тук, към Линукс.

Инженер от Microsoft потвърди тези дни в Twitter именно това, предава ZDNet. Малко преди това, друг служител на компанията потвърди, че ProcDump вече има Линукс версия. Вече се работи и по преноса на друга полезна програма – ProcMon, което беше потвърдено от Марио Хюуърдт, програмен мениджър в Azure Diagnostics.

Sysinternals е софтуерен пакет със сервизни програми за Windows, разработен от Winnternals и появил се през вече далечната 1996. Компанията беше придобита от Microsoft през 2006, поддръжката и свободното им предлагане продължи и след това.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
10 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
има той...TNTКоментарngc-bgbluewater Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Очаквайте
Очаквайте

Скоро Microsoft ще купят Ubuntu, както купиха GitHub.

Надблюдател
Надблюдател

То и да има М$ Офис за Линукс кой ще го ползва те изпуснаха всички влакове и самолети.
А и за какво ти е процес монитор като имаш командата топ ??? а и повечето в Сисинтерналс са тулове направени най вече заради Линукс туловете а не нещо друго.
То просто отдавна има всекакви тулове Линукс-ориентирани просто М$ ще се пробва да направи „алтернатива“ 🙂
Немога да се сетя кой тул ми трябва за Линукс? Некой да се сеща от М$ нещо? Ениуан?

грешно наблюдаваш
грешно наблюдаваш

Щото хората искат нещо графично, а не конзола с команди, трябва да ти е кеф като работиш на компютъра, а не да се чувстваш като робот.

Коментар
Коментар

кат искаш графично, шаренко- бегай при меките.
Линукса си има достатъчно, никой не е умрел за излишни простотии. Меките сами се натискат.. но забравят, че линукс който е хванал към боза не се е върнал. Може да е дървено, грозно но работи безотказно и значително по-сигурно.
Другият път, като си пуснеш компа се благодари на хората, които правят линукс, благодари им, че няма и ъпдейти които да съборят критично важни места в инфраструктурата и благодарение на тях в същност имаш възможност да ползваш интернет.

абе клошарче
абе клошарче

Това, че било по-безотказно и сигурно е един мит, като си пусна компа още малко молитва ще искаш да направя, айде бегай от тука клошар!

Коментар
Коментар

хубаво е и свещ да запалиш, особено ако си с боза. Интересно, поредното доказателство, че парите и мозъка не вървят ръка за ръка.

Мак
Мак

Ако искаш най-доброто от двата свята виж МакОС.

bluewater
bluewater

@грешно наблюдаваш … те щото програмите от Sysinternals са все с графичен интерфейс.

ngc-bg
ngc-bg

@Грешно наблюдаваш – грешно наблюдаваш! Професионалистите предпочитат конзолни инструменти, на които можеш да видиш кода, да използваш параметри, ключове, да автоматизираш чрез скриптове! Потребителите предпочитат графични инструменти, защото не желаят да се учат не им е интересно, нямат нужда или нямат капацитет да разберат. Истината е че навремето sysinternals създадоха прекрасните си инструменти (а по-късно M$ ги купи), за да компенсират липсата на такива при M$. Основно тези инструменти бяха повлияни от ГНУ/Линукс. Поради ограниченията на конзолните тогава при М$, тези тулове нямаха алтернатива. Години след това се появи powershell, с който можеш да свършиш под Win нещо свестно в… Виж още »

Коментар
Коментар

Вечно ще има такива готованковчета, които не виждат по-далече от носа си и дори не забелязват, че не те „управляват“ ос-а а той тях.
На сила не се дава ма белким успее да хване малко от информацията, която си му дал на готово.

TNT
TNT

@Надблюдател имаш ли тул с който можеш да видиш коя програма ще се стартира авторматично при зареждане на операционната система (в твоя случай линукс)?

има той...
има той...

Линукс потребителите (не говоря за системните администратори) хабер си нямат какво се зарежда на машината им, нито коя програма с кого се свързва, какви данни праща и получава и кога се ъпгрейдва. За Линукс няма дори една итерактивна защитна стена, която като види нова програма да се опитва да влиза в интернет, да извежда съобщение: „Еди коя програма (пълен път до изпълнимия файл) се опитва да изпрати пакет на еди-кой адрес. Да и разреша ли, да и забраня ли, или да спра процеса и?“. Плюс опция да запомни избора ти и повече да не пита. Няма дори един елементарен инструмент… Виж още »