Проблемите скоро ще бъдат оправени.

Тази седмица, Microsoft издаде първия за тази година пакет с обновления за Windows и изглежда новата година за потребителите на Windows стартира със стари проблеми. Оказва се, че януарският Patch Tuesday засяга по негативен начин някои Windows 7 и Windows Server 2008 R2 SP1 инсталации. Проблемите са основно два. След налагането на януарските ъпдейти, мрежовите споделени ресурси се оказват недостъпни, а при втория род проблеми, Windows съобщава, че копието на системата е нелицензирано.

Единият източник на проблемите са KB4480960 и KB4480970, бюлетини, които имат за цел да се справят с новооткрита слабост в Power Shell, както и добавянето на допълнителни мерки срещу експлоатирането на Meltdown и Spectre.

Що се отнася до активационния проблем, то изглежда той е причинен от налагането на KB971033, с който биват обновени активацията и валидационните компоненти в Windows Activation Technologies. Системите, паднали жертва на това обновление, представят съобщение за грешка с номер 0xc004f200 и надпис за нелицензирано копие на Windows.

След получените множество доклади и дискусиите в Интернет, които се появиха тези дни, Microsoft признаха за проблемите и обявиха, че вече се работи по решение за справянето с тях. Така че вероятно ще трябва да почакате някой и друг ден.

Компанията е наясно и с проблемите около споделените мрежови ресурси и също работи по решение за тях.

„Локални потребители, които са част от локалната администраторска група, може да не успеят да достигнат по отдалечен път споделените данни на Windows Server 2008 R2 и Windows 7 машини след инсталирането на януарските обновления по сигурността, Това не засяга домейн акаунтите в локалната администраторска група. За да се справите временно с проблема използвайте или локален акаунт, който не е част от локалната група „Администратори“ или кой е да е домейн потребител (в това число и домейн администраторите). Препоръчваме именно този метод, докато не бъде издадено официално решение за това“, пишат от Microsoft. От компанията публикуваха (тук и тук) съвети за справяне с конкретните проблеми.

18
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
8 Отговори на коментарите
11 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
bluewaterИванИвендерПоследния самурайthe professor Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

„Единият източник на проблемите са…“
Аз сме отвратени как Майкрософт не могат да се справят с тези обновявания…

Dave
Dave

Няма да се притесняваме!!! Бъговете на десятката сигурно 100% ще се решат когато пуснат обновление на обновлението което оправя обновлението. . . опа чакай малко…

bluewater
bluewater

Те си го казаха 10 ще е последния. Друг няма да има само ще обновяваме, обновяваме….
ПП: последния от потребителска гледна точка на който до което обновление му стигне търпението.

TNT
TNT

аве тез няма ли кой да ги осъди бе мамка им?

ддддд
ддддд

Няма. Чел ли си лицензионното споразумение, т.нар. EULA? И по-специално в тази му част: с други думи: „YOU CAN RECOVER FROM MICROSOFT AND ITS SUPPLIERS ONLY DIRECT DAMAGES UP TO U.S. $5.00.“ т.е. съди ги за 5 долара 🙂 ще ти ги дадат като извънсъдебно споразумение – щото няма как да инсталираш Виндовс или който и да е техен продукт, ако не си съгласе с EULA. DISCLAIMER OF WARRANTY. THE SOFTWARE IS LICENSED “AS-IS.” YOU BEAR THE RISK OF USING IT. MICROSOFT GIVES NO EXPRESS WARRANTIES, GUARANTEES OR CONDITIONS. YOU MAY HAVE ADDITIONAL CONSUMER RIGHTS OR STATUTORY GUARANTEES UNDER YOUR… Виж още »

mitkom1
mitkom1

Значи МС пускат ъпдейти и само развалят уиндоуса и пускат ъпдейт който оправя ъпдейтването .Тия са чалнати или си нямат идея какво правят

анонимен
анонимен

Те тия са пълни аусайдери. Как могат в процеса на инсталацията си да въведат 4 въпроса един след друг за мястото на което се намирам, за езика на клавиатурата, за езика на оп. система, за регионалните настройки, и като се зареди уиндоуса да няма български символи, щото видиш са пропуснали въпрос за нон уникод символи?!@!!@!!!!!

the professor
the professor

както и въпрос за часовата зона…

Oceanic815
Oceanic815

Тъкмо се чудих кога ще се повтори драмата с октомврийските обновления и ето че М$ не закъсняха. Само, че този път съм си научил урока и не съм от 1вите бета-тестери на ъпдейти. Ще почакам и ще ги разреша след 2-3 седмици. Надявам се до тогава на смукачите от Майкрософт да им е увряла главата и ако не са намерили решение поне да са изтеглили въпросните ъпдейти. Понякога имам чувството, че Майкрософт систематично и целенасочено се опитва да унищожи Windows 7, което е напълно разбираемо според тяхната концепция за налагане на Windows 10. Писна ми да решавам техните проблеми с… Виж още »

Кьорав кон
Кьорав кон

Аз бях с не работеща система, и понеже нищо не работеше и освен да се ядосвам с лаптопа друго не можех на него да правя, си инсталирах уязвима система… Сега поне всичко ми работи!

DEEPIN
DEEPIN

Така е,докато има лумпени,които да им ползват продуктите, ще им сърбат и попарата!

Пенчо
Пенчо

Е седмицата все още си е добре, или поне тая версия от преди десятката в която ги няма спайуерите на майкрософт защото вече и там ги пратиха чрез „ъпдейти“

the professor
the professor

липсата на поддържка за uefi боклука на мИнтел също е голяма спънка…

the professor
the professor

явно както google се напълни с индийски програмисти, същото е станало с майкрософт. бъговете са неизбежни и по друга причина: колкото повече код, повече грешки, по-голям лайняндоус по-голям *** (на мястото на ***-те всеки да си измисли правилния епитет…) кръпка на кръпката, на кръпката, на кръпката…. и така до безкрайност… на сигурно е спрени ъпдейти (на правилната версия на windows – 1709) и firewall с линукс…

Иван
Иван

„firewall с линукс“
Моля? Кой тоя firewall, ва?

Последния самурай
Последния самурай

На тия им хлопат батериите яко….

Ивендер
Ивендер

Разбирачите,някой от вас да напише една операционна система , да видите тогава, аз как ще се смея.

bluewater
bluewater

Ако си купиш недопечен хляб или шоколад а като го отвориш вътре да е вафла няма да се примириш и да оправдаваш продавача/производителя ами ще си търсиш правата, парите и т.н.. Но щом става дума за софтуер всички по най овчия начин приемаме че не е проблем да е недоработен, непроверен или с елементарни грешки. Всичко е ок ще чакаме да го оправят като междувременно ни подготвят че и оправянето може да ни го таксуват един ден.