fbpx
19.8 C
София

Microsoft разкри сорс-кодовете на компилатора C#

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Може и да е съвпадение, но след като Стив Балмър напусна компанията, Microsoft започна да ни предлага интересни неща: след няколко години най-сетне излезе  MS Office за iPad, публикуван бе сорс-кода на JS-библиотеката  WinJS (Windows Library for JavaScript), а IE11 се сдоби с по-достойни инструменти за уеб-обработка.

Ето че софтуерният гигант поднася голям сюрприз: от днес работи сайтът .NET Foundation, в който „като начало“ са събрани 24 големи проекта с открит сорс-код, включително и неотдавна излезлият .NET Compiler Platform (Roslyn).

Проектът Roslyn включва open-source компилаторите  Visual Basic и C#, с богати API за анализ на кода. Над програмния интерфейс са надстроени множество полезни онлайн-услуги, подобни на използваните в Visual Studio.

Компилаторът Roslyn се разпространява чрез Apache 2.0 лиценз. С негова помощ могат да се получават бинарни кодове от езиците за програмиране C# и Visual Basic.Net. Microsoft дори въвежда понятието „компилаторът като услуга“.

Към днешен ден повечето компилатори работят на затворен принцип и преобразуват сорс-кода на определен програмен език в бинарен код, който се изпълнява от процесора. Компилаторът Roslyn обаче може да бъде използван и като библиотека: по време на прочитането на част от сорс-кода се дава възможност за външна намеса в процеса на компилация, което силно улеснява използването на Roslyn в интегрираните среди за разработка на софтуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини