Microsoft разкри, че ирански хакери се опитват да манипулират изборите на САЩ

5
409

Microsoft разкри подробности за сериозни хакерски атаки от хакери от Иран, които са били насочени срещу президентската кампания в САЩ, която се проведе между август и септември.

Иранските хакери са направили повече от 2700 опита за проникване в имейл акаунти, принадлежащи на президентската кампания в САЩ, на настоящи и бивши американски правителствени служители, както и на журналисти и видни иранци, живеещи извън страната, според публикация от петък на корпоративния вицепрезидент на Microsoft по сигурност и доверие, Том Бърт.

Microsoft отказа да назове срещу чия президентска кампания са били насочени иранските хакери. Ройтерс съобщи в петък, че хакерите са атакували предизборната кампания на настоящия президент на щатите Доналд Тръмп, отбелязвайки, че официалния уеб сайт на неговата кампания е единствената страница на кандидат президент, която се съхранява в облачните услуги на Microsoft.

Microsoft са нарекли хакерската групировка Phosphorous (Фосфор), като те са опитали да проникнат в 241 имейл акаунта, а успешно са проникнали в едва четири. Американските правителствени служители и президентската кампания не са сред четирите компрометирани акаунта.

„Атаките, които разкрихме, не са били технически усъвършенствани, те са опитали да се доберат до значително количество лична и чувствителна информация, както и да получат достъп до акаунти, с цел да манипулират изборите на САЩ.“, казва Бърт в публикацията си.

Директорът на американската Агенция за киберсигурност и инфраструктура Крис Кребс заяви, че агенцията е запозната с хакерските атаки и работи в съвместно разследване с Microsoft.

„Докато голяма част от тази дейност вероятно може да е от чуждестранни разузнавателни служби, твърденията на Microsoft, че атаките са били насочени срещу предизборните кампании, са поредното доказателство, че нашите противници се стремят да докопаят демокрацията ни“, заяви Кребс в публикация.

Външната намеса в изборите на САЩ

Опитите за хакване на президентската кампания в САЩ подчертават колко сериозни са опасенията около изборите през 2020 г. Припомняме как през 2016 г. руски хакери успяха да получат достъп до сървърите на Демократичния национален комитет, което доведе до значителна изборна намеса и манипулация на общественото мнение. През 2018 г., чуждото влияние продължи, когато хакери се насочиха към Сен. Клер Маккаскил през месец юни.

Google също предупреди законодателите през 2018 г., че чуждестранни хакери ще опитат да получат достъп до техните акаунти в Gmail. Американските политици са предприели основната цел да възпрат всякакви кибератаки, и притесненията им се засилват все повече, с всеки изминал ден, който ни приближава до изборите през 2020 г. Чуждестранните хакери търсят достъп до чувствителни документи от политически кампании, за да се намесят в политиката на САЩ.

Както споменахме, от Microsoft не разкриват срещу чия предизборна кампания е била насочена атаката, но очевидно става въпрос за Доналд Тръмп. Хакерите са опитали да влязат с паролата на Тръмп, като планът е бил след това да я нулират и да получат достъп до акаунта му, но за щастие това не се е случило.

В някои случаи хакерите са използвали телефонни номера, свързани с акаунти, или други устройства, които потребителят е оторизирал за достъп до акаунта си, както се случи с хакването на акаунта на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
На мекия уй космите му пречели!
На мекия уй космите му пречели!

А на демократичните американци – целият останал свят им пречел да си провеждат вътрешните избори. Първо беше Русия, сега – Иран… Утре може и Папуа Нова Гвинея да се окаже, че се меси в изборите им. Стига да открият достатъчно петролни залежи на територията и, а правителството да откаже да ги подари на краварите срещу няколко милиона подкупи за политиците и символична такса за държавата…

Oracle
Oracle

Бе ай стига с тая външна намеса …
Тези се месят на цял свят в изборите!
Баси и пропагандата.
Това дори и по време на студената война го нямаше.

lak
lak

Никой вече не вярва на сащ! Тези посочвания на виновници са все навън! Някога сащ да са посочили себе си за виновник за каквото и да е?!

Fake
Fake

Виновна е, че имаш компютър и интернет. Марш в Сибир при Путлин!

Trol
Trol

Типичен отговор на промития мозък, когато няма какво да отговори 🙂 Едно време поне тия кат тебе поне вадеха някакви смислени доводи, а ся „бягай в Сибир/Пекин/Пхенян“ …