Microsoft продължава с тясната интеграция между Windows 10 и Линукс.

Още когато преди три години, Microsoft представи Windows Subsystem for Linux (WSL), компанията определи една от водещите линии за новата си операционна система, които възнамерява да следва и в бъдеще. С нова характеристика, анонсирана наскоро, Microsoft прави поредната крачка в посока на спазването на тази стратегия. Със следващото голямо обновление на операционната система, което се очаква през април, в лицето на версия 1903, ще може да достигате и манипулирате файлове и данни, намиращи се в WSL директно от Windows.

„В миналото, създаването и променянето на Линукс файлове от средата на Windows водеше до загуба на данни и разрушаване на информация“, споделя на страниците на един от блоговете на Microsoft програмния мениджър Крейг Лоуен. „Реализирането на тази възможност беше силно желана и дълго чакана характеристика. Ние сме горди да обявим, че вече може с лекота да достигате всичките си файлове в Линукс дистрибуцията си от Windows“.

Това, което ще е нужно единствено е да стартирате WSL, и отворите файловия мениджър в Windows с explorer.exe. След това ще можете да привлачвате файлове с мишката от Windows към WSL дяла и обратно, копирате и вмъквате и други операции, като отварянето на VSCode или PowerShell в WSL директория, обяснява Лоуен. А за целта ще е нужно WSL да е стартиран. Това, обещават от Microsoft, в бъдеще ще се промени.

Но не, ако имате на машината си две операционни системи – Windows 10 и Ubuntu, да речем – това не значи, че ще може да достигате и оперирате с данните си в EXT4 дяла на Ubuntu. Само с тези данни, които се намират в WSL дистрибуцията ви.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Alvin
Alvin
2 години

За жалост отново опираме до това чудовище WSL. Пробвах да работя с него и мнението ми е, че е дпста нефункционално и тромаво. Нещата за които потенциално би ми било пт полза (REDIS server например) се инсталират и работят, но консумират повече ресурси от колкото под Linux и за да е още по-лошо пположението не се регистрират като сървиси. Това пък значи ръчни стъпки при всяко стартиране на машината. Нещо пт MS пак се мъчат да откриват топлата вода ама само до където на тях им изнася.