Microsoft реорганизира кардинално структурата на Skype

11
53

Корпорацията Microsoft реши да направи кардинални промени в топологията на мрежата на Skype и да замени т.нар. супернодове с отделни сървъри. Според експерти, тази стъпка ще позволи да се повиши безопасността на услугата, ще направи работата й по-бърза и ще увеличи потенциалните възможности за привличане на нови потребители.

Досега супернодове ставаха мощни машини на потребители с високоскоростен достъп до Интернет. Всяка от тях можеше да осигури връзка за приблизително 800 крайни потребители. Супернодовете предаваха данните един към друг на пиърингов принцип. По думите на експерти от компанията Immunity Security, всеки супернод в новата система ще обслужва 4 100 потребители с теоретична възможност за поддръжка на до 100 хиляди клиенти. Обикновените потребители вече ще бъдат лишени от възможността за получаване на статут на супернод, а техните функции ще бъдат поети от сървъри под управлението на операционната система Linux и работещи със софтуера grsecurity, което ги прави по-устойчиви към хакерски атаки.

Така замяната на възлите с по-мощни дава възможност за намаляване на броя им от 48 000 на 10 хиляди. Централизацията има за цел не само постигането на по-стабилна работа на услугата, но и осигуряването на по-високо ниво на безопасност за нейните потребители.

Според независими експерти, отказът от потребителските супернодове е предизвикан от недостатъчната стабилност на пиъринговата система на основата на потребителски компютри, както и от това, че все повече бизнес потребители предават чрез Skype конфиденциални данни, а самият факт, че те минават през компютъра на друг, обикновено неизвестен им потребител, не вдъхва голямо доверие.

Отбелязва се също така, че P2P архитектурата, в рамките на която потребителите могат да се свързват един с друг, ще бъде запазена. Корпорацията Microsoft засега отказва официален коментар по въпроса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари