10.8 C
София

Microsoft са финансирали стартъп, който спира BitTorrent трафика

Най-четени

Базираният в Русия стартъп – Pirate Pay обещава на развлекателната индустрия бъдеще без пиратство. С помощта на Microsoft, разработчиците са създали система, която твърди, че следи и спира разпространението на защитени с авторско право файлове.

Техният първи проект, който е със сътрудничеството на Walt Disney Studios и Sony Pictures успешно е спрял десетки хиляди сваляния.

Холивуд, софтуерните гиганти и големите музикални лейбъли виждат торентите като най-голямата заплаха за техния бизнес. Милиони долари приходи се губят всяка година – твърдят те. Но това скоро ще се промени, благодарение на Pirate Pay. Компанията е разработила технология, която им позволява да атакуват съществуващи BitTorrent „рояци“, правейки невъзможно за хората да споделят файлове.

Идеята започва преди три години когато разработчиците са създали решение за управление на трафика за Интернет доставчиците. Технологията е работила добре. Можела е да спре целия BitTorrent трафик, ако се е налагало, което е накарало Pirate Pay да осъзнаят, че може би са създали свещеният антипиратски граал.

Миналата година Pirate Pay получават 100 000 долара инвестиция от Microsoft. С кеш инжекцията, компанията е продължила своята работа и миналия декември Walt Disney Studios и Sony Picture са били първите, които наели Pirate Pay. За един месец технологията на Pirate Pay е успяла да спре разпространението на филма „Visotsky. Thanks to God, I’m alive”, с умерен успех.

Компанията не разкрива как технологията работи, но изглежда, че флудва торент потребителите с грешна информация.

„Ние работим с определен брой сървъри за да направим връзка с всеки p2p клиент, който разпространява този филм. След това Pirate Pay изпраща специфичен трафик за да обърка тези клиенти относно истинския IP адрес на другите клиенти, с които те трябва да направят връзка“, твърди Андрей Клименско, изпълнителният директор на Pirate Pay.

Крайният резултат е – 44,845 успешно спрени трансфера. Колко сваляния са били успешни и дали свалящите просто не са пробвали по-късно не става ясно. Pirate Pay не разкриват техните цени за услугата, но варират между 12 000 и 50 000 долара.

Компаниите, които наистина искат да инвестират в Pirate Pay, може би е по-добре първо да инвестират в техните легални продукти.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини