Microsoft се интересува от сделката за Yahoo

0
25


Microsoft са влезли в предварителни преговори с частни инвестиционни фондове, които се интересуват от придобиването на главния бизнес на Yahoo, пише Reuters. Според запознати, цитирани от медията, компанията се е свързала с въпросните дружества, предлагайки им подпомагане на сделката. И Yahoo и Microsoft имат интерес в области, като онлайн рекламата и търсенето и това оправдава до голяма степен подобна новина.

Някогашният интернет гигант, в последните години изпитва сериозни трудности да се задържи в бизнес пространството с ключовите си дейности, тъй като му се налага да се надпреварва със сериозната конкуренция на компании, като Alphabet и Facebook. Усилията на младия и амбициозен шеф на Yahoo Мариса Мейър не свършиха особена полза. Компанията продължи в последните години да губи позиции, служители и цената си, което принуди акционерите на компанията да вземат нещата в свои ръце и в края на февруари стана ясно, че Yahoo най-после се е решила да продаде основния си бизнес, включващ електронната поща, рекламата, търсенето и новините.

Re/Code също информира за интерес на Microsoft, позовавайки се на свои източници, допълвайки, че редмъндската технологична компания е готова да се раздели със сериозна сума пари. Маркетинговата капитализация на Yahoo възлиза на $33 млрд., но стойността е сериозно надута, заради дела на компанията в китайската Alibaba и успешната Yahoo Japan. Основният бизнес на Yahoo се оценява на шест до осем милиарда долара.

Интересът на Microsoft към Yahoo не е от вчера. Медията припомня, че през 2008г. Yahoo отхвърлят предложение на стойност $45 млрд. от страна на тогавашния изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър. Източниците на Recode са заявили, че интерес към сделката проявяват активен интерес и от AT&T, Verizon и Comcast.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за