Microsoft се оказа най-активният поддръжник на Open Source

5
45

В края на 90-те години Microsoft агресивно се бореше с идеята за използване на софтуер с открит код, но последно време ситуацията коренно се промени. Когато Сатя Надела пое управлението на корпорацията, Microsoft показа една нова своя страна и забрави за своята омраза към Open Source и дори започна да използва Linux в облачната платформа Azure. А в рамките на голямото обновяване на ОС Windows 10, заедно с Canonical интегрира командния интерпретатор UNIX Bash в ОС Windows 10.

 

GitHub публикува статистиката за последните 12 месеца, от която се вижда, че най-активният участник в Open Source е не кой да е, а Microsoft, който има най-голям принос в развитието на най-различни проекти с отворен код. Останалите компании, като например Google и Facebook, не са толкова активни.

 

GitHub отбеляза още, че текстовият ред редактор Visual Studio Code на Microsoft е получил най-много добавки и поправки от GitHub обществото и това показва, че много програмисти са заинтересовани от развитието на този редактор.

През последните 3 години Microsoft отвори кода на множество популярни продукти: фреймуърка .NET, JavaScript енджина Chakra, специализирания софтуер Computational Networks Toolkit за дълбоко машинно обучение, Xamarin за създаване на кросплатформени приложение и PowerShell.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари