Microsoft се опитва окончателно да монополизира пазара на операционните системи

8
23

Неотдавна Microsoft представи версия на SQL Server за Linux, а сега подготвя операционна система за мрежови устройства, базирана на Debian. Освен това софтуерният гигант се присъедини към фондацията Eclipse Foundation.

 

Но заедно с тези събития протичат съвсем други процеси, които са твърде неприятни за почитателите на Open Source и GPL. Microsoft се опитва да патентова технология, която е вече реализиран в Ubuntu. Едновременно с това корпорацията предяви патентни искове към Acer, които бяха оттеглени след като Acer се съгласи да инсталира операционната система и друг софтуер на Microsoft в своите устройства.

Тази схема безотказно работи с Android – Microsoft всяка година получава около $3 милиарда от производителите на смартфони и таблети, работещи под управлението на ОС Android, като една трета от тези средства идват от Samsung.

Microsoft още от 2006 година се опитва да наложи тази схема и към Linux – става дума за патентния иск срещу Novell.

Сега Microsoft се опитва да патентова технологията за безжична връзка на смартфоните с периферните устройства. Този начин за използване на смартфоните вече е реализиран в Continuum, но безжичната връзка е прерогатив на Ubuntu Phone.

Всички тези действия принуждават производителите да повишават цените на компютърните устройства, понеже в цената се включват и авторските и лицензионните възнаграждения за Microsoft.

По този повод TechRights каза: „В съдилищата Microsoft настоява, че Linux е нейна интелектуална собственост, а сега започна да се държи така, сякаш Linux наистина е нейна собственост„.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
batsando
batsando

Де’т се вика – просто бизнес, нищо лично …

Росен Р. Александров
Росен Р. Александров

Бахти пумиарите..

Astralito
Astralito

Цитат:


принуждават производителите да повишават цените


Ами нека производителите се принудят да измислят алтернатива и тогава да видим какви цени биха слагали…

Muadib
Muadib

Цитат: Microsoft се опитва окончателно да монополизира пазара на операционните системи – това одавна не е новина. За съжаление Microsoft от много време имат монопола. Много одавна се усетиха, че не е нужно да водят война с Линукс. Промениха си стратегията и започнаха да купуват и патентоват технологии създадени в Линукс. Андроид като производен на Линукс им носи огромни печалби без да са направили нищо по въпроса. Патентния иск срещу Novell беше преди да се разберат и Microsoft да вложи голяма сума пари в Novell. Windows 10 не се продава според очакванията. Опитват се по всички възможни начини да останат… Виж още »

BadDreams
BadDreams

Какво по дяволите значи „прерогатив“? Хайде наушете се да пишете най-после.

Ground Zero SPL
Ground Zero SPL

Ще се науШим. Няма проблем 🙂 Стига толкова „виртуални даскали“!

ftf8
ftf8

При положение, че законите не просто позволяват а насърчават такива простотии аз не мога да видя къде е проблема, „сграбчи момента“. Да говорим за добра репутация,морал,честна игра и тн. е направо смешно при положение, че властта и парите са по-красноречиви от когато и да било.

Azhen
Azhen

http://www.onlinerechnik.com/duma/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2

Не е много трудно да се намери какво означава.