Microsoft смъмри Google за разкриването на проблема в Windows 8

12
33


В началото на този месец ви съобщихме за разкриването на незакрита дупка в сигурността на Windows 8.1 от страна на Google. Това не се хареса на някои специалисти, които заявиха, че това действие може да застраши безопасността на потребителите на Microsoft.

От страна на Google обаче заявиха, че те са докладвали на Microsoft за проблема и компанията не е изправила уязвимостта за определения от Google срок: три месеца. Миналата година компанията обяви, че променя политиката си по отношение на практиката си за оповестяване в публичното пространство на уязвимости в продуктите на външни разработчици, като намалява срока за докладване на уязвимостите до тяхното публично разкриване на три месеца.

Тези дни се появи и реакция от страна на Microsoft по въпроса, в което компанията критикува остро решението на Google.

„В крайна сметка, сътрудничеството при разкриването на уязвимости между разработчици и компании се осъществява с цел ограничаването на възможността от използването на тези уязвимости, така че техните данни да са по-добре защитени срещу кибер атаки. Пускането на информация, която е лишена от контекст или начертана рамка за обезопасяване и предпазване от проблема, необосновано вкарва напрежение в една и без това сложна в техническо отношение ситуация“, пише Крис Бетц на страниците на блога на разработчиците на Microsoft.

Бетц споделя, че от Microsoft са се обърнали с молба към Google да задържат разкриването на уязвимостта до 13.01.2015 г., когато ще бъде пуснато и надлежно обновление, адресиращо проблема, заедно с редовния пакет с обновления към Windows и сродните му продукти.

Вярваме, че тези, които разкриват уязвимост преди издаването на съответно обновление, адресирано към нея, правят лоша услуга на милиона хора и техните системи, на които разчитат“, пише още Бетц, добавяйки, че публично разкритите уязвимости преди издаването на съответни „кръпки“ за тях често биват експлоатирани от онлайн престъпниците.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари