Microsoft създава идеалната компютърна защита

14
1180

Microsoft работи върху нов проект с кодово име Pluton. Софтуерният гигант разработва специализиран процесорен модул, който ще бъде вграждан в чиповете и ще осигурява хардуерна защита на компютърните устройства от безпрецедентно високо ниво.

Подобна защита вече се използва в процесорите за конзолите Xbox, които на практика не могат да бъдат хаквани. Но в случая с конзолите, Microsoft се бори с възможността за стартиране на пиратски копия на игрите, докато новият модул, вграден в чиповете за компютри, лаптопи, таблети и хибридни устройства, ще осигурява безопасност от всякакъв вид.

Целта на разработването на Pluton е надеждна защита от вируси и хакерски атаки, надеждно криптиране на данните в оперативната памет и дисковете, борбата с изтичането на конфиденциални данни, осигуряване на защита при логване в акаунта и още много други. Подобни чипове има и сега, но към днешен ден те не са интегрирани в централния процесор и хакерите имат възможност да прихващат и декриптират данните, които се обменя с другите компютри. Pluton няма подобен недостатък, понеже Microsoft ще го интегрира директно в SoC.

Идеята за проекта Pluton възниква след като Intel реши изцяло да преразгледа архитектурата за защита на своите процесори. Оказа се, че нищо не може да се справи с хардуерните уязвимости Spectre и Meltdown, а запушването на тези уязвимости в по-старите чипове на Intel е невъзможно чрез обновяване на фърмуера.

Процесорите с модула Pluton ще бъдат съвместими с всякакви компютърни устройства работещи под управлението на Windows 10.

5 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари