Microsoft тества подводен дейта център с Project Natick

0
19


Съвсем скоро, ако питате Microsoft къде са разположени вашите любими снимки, от Редмънд може да ви отговорят – „под океана”. Компанията тества оригинална идея, която цели потапянето на дейта центрове под океанското дъно, съобщава Джон Маркоф от страниците на New York Times. Разбира се, че Microsoft желае да реализира тази идея не защото искат да са ексцентрични и уникални, а защото идеята им се струва достатъчно практична. От какво се нуждаят десетките сървърни ракли, струпани в информационните центрове? От огромни количества електричество за охлаждане на системите, разбира се. Това е проблем за компаниите, особено такива, като Amazon и Microsoft, които поддържат хиляди подобни инфраструктури, тъй като сметките им за ток са доста солени. Интернет гиганти, като Facebook, Google и други, търсят отдавна начини за съкращаване на тези разходи, разполагайки дейта центровете в близост до големи водни басейни и на студени места, като например Facebook, които имат подобни мощности в близост до полярния кръг. Microsoft възнамеряват да променят нещата за себе си тук драстично с пробното задействане на Project Natick.

Освен драстично намаление на разходите, изразходвани за електричество и нуждата от сериозни охладителни мощности, от Microsoft разкриват, че времето по пускането на един подобен подводен дейта център се съкращава радикално – от две години до едва 90 дни. От NYTimes споделят, че това би имало изгода и за самите потребители на интернет услуги, доставяни от подводните капсули. Към дадения момент голяма част от големите дейта центрове се намират далеч от градовете. Поставянето на тези капсули в близост до потребителите (ако разбира се някъде около вас има океан) ще минимизира значително времената на забавяне на доставката на уеб услуги.

Идеята за Project Natick се ражда преди две години, когато хората от New Experiences and Technologies, звено към Microsoft, известно като NExT, започва да мисли върху идеи, които ще позволят ускоряване на процесите по добавяне на нови мощности към облачни системи. „Когато извадите своя смартфон, вие си мислите, че използвате именно него – този малък чудодеен компютър – докато в същото време използвате над 100 компютъра, намиращи се в това, което наричаме облак. Увеличете това число на хора от един на милиарди и ще разберете за какво изчисление става въпрос”, обяснява за изданието Питър Лий, вицепрезидент на Microsoft Research и NExT.

Изследователите провеждат 105-дневни изпитания с метална капсула – с диаметър от три метра – разположена на 10 метра под океанската повърхност в близост до Сан Луис Обиспо, Калифорния. Едно от големите притеснения на екипа е било риска от сривове. За тази цел те разполагат над 100 сензора в и около капсулата, които в реално време да изпращат данни към тях за различни показатели. Опитът бил толкова успешен, че те се осмелили и на следващата стъпка – провеждането на комерсиани изчисления, свързани с проект в Microsoft Azure. Експериментът вече е приключен успешно и Leona Philpot – както галено са кръстили първата капсула Microsoft по персонаж от видеоиграта им Halo – вече е на сушата. Следващият етап от изследванията се очаква да протекат през следващата година в близост до бреговете на Северна Европа или отново в Калифорния.

Що се отнася до влиянието на идеята върху околната среда, от Microsoft споделят, че се използват рециклиращи материали, които не вредят на екосистемата, а освен това не пречат и на животинския свят.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за