Разработчиците и програмистите масово бягат от GitHub след като стана ясно, че Microsoft закупува уеб-услугата.

Софтуерните компании и отделните разработчици масово започнаха да прехвърлят своите проекти от от портала GitHub към GitLab. Това става на фона на съобщението, че Microsoft купува GitHub. Според статистиките на аналитичната компания Grafana, през изминалия уикенд от GitHub са импортирани хиляди проекти. Трендът е процесът да продължи.

Масовата миграция е свързана с опасението, че след закупуването на GitHub, софтуерният гигант ще получи достъп до милиони частни проекти, които компаниите съхраняват в някои хранилища на GitHub.

Първите слухове за поглъщането на GitHub се появиха миналия петък. В неделя, на 3 юни, Bloomberg цитира вътрешна информация и съобщи, че сделката вече е сключена и в понеделник ще бъда направено официално изявление. Засега условията и сумата на тази сделка са неизвестни.

През 2015 година пазарната цена на GitHub достигна $2 милиарда. Но сега пазарната капитализация със сигурност е много по-висока. Преди време Microsoft закупи LinkedIn за $26,2 милиарда. Предполага се, че GitHub ще му струва от $10 до $20 милиарда.

В глобалната мрежа вече се появи петиция с призив да не се допуска продаването на GitHub.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари