Microsoft ще замени Edge с нов браузър, базиран на свободния енджин Chromium

31
2698

Microsoft разработва нов уеб браузър, който по подразбиране ще се разпространява в ОС Windows 10 вместо Edge. Проектът носи кодовото име Anaheim и се базира на решенията на свободния проект Chromium, вместо на собствения си енджин EdgeHTML.

Засега не се знае под какъв бранд ще излезе новия браузър и дали ще се промени потребителския интерфейс.

Предполага се, че причината за прекратяването на работата върху Edge е твърде ниската популярност на този браузър сред потребителите и уеб разработчиците. Почти всички потребители на Windows 10 преминават към Chrome или към друг браузър, понеже Edge има сериозни проблеми с производителността и стабилността.

Появиха се мнения, че решението на Microsoft да се откаже от развитието и усъвършенстването на собствения си браузър е взето след безуспешните опити на софтуерния гигант да постигне на подобна на Chromium функционалност. EdgeHTML така и не стана енджина за разработване на обособени уеб приложения. Тъй като повечето мобилни приложения са базирани на платформата Electron, която използва енджина Chromium, стартирането на тези приложения в средата на Edge води до твърде висока консумация на ресурси. Много по-висока в сравнение с едновременното стартиране на браузъра Chrome и Electron приложенията. В крайна сметка потребителите избират Chrome.

31
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
18 Отговори на коментарите
17 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
the professor
the professor

„пор“гамистите на един боклук вземат сорса на един шпионски софтуер и ще направят нов шпионски браузър…

Cybercop
Cybercop

Толкова си професор, че не правиш разлика между свободния проект Chromium и фирмения браузър на Googe. Не са компютри, а са компоти.

Тралала
Тралала

А уж най-добрия, най-бързия, най-добре защитения…. Бла-бла типично по Майкрософтски. Спомням си и сравненията на браузърите
(за справка – напишете EDGE в търсачката на Калдата)
Поне си признаха накрая че браузъра им е гола вода.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Следваща новина:

Microsoft се отказва от Windows и създава партньорство с MacOS, които се преминуват на Apple OS for PCs.

pedro
pedro

По-скоро iOS се преименува на Apple OS, а новите макове ще са с мобилни чипове

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Това е ясно, другото беше майтап.

Бъдещето ще е устройства, които блендират между телфеон, таблет, лаптоп, десктоп и т.н. в едно, затова ще трябват АРМ чипове и PWA приложения, защото те ще гарантират независимост между форматите и по-лесна разработка и дистрибуция.

Т.е. настоящите фенове на кракнати Win32 приложения, пиратски Уиндоус-и и десктоп-ориентирани затворени мисления ще го духат яко.

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

В бъдещите операционни системи като Windows Core OS, двигателят на браузъра ще задвижва самите PWA приложения, както и съдържание като видео, аудио, книги и т.н. Именно затова в една модерна операционна система, която ще е базирана на уеб приложенията като такива, които ще изглеждат като „native“ извън браузъра, е необходимо да имат нещо по-стабилно и широко използвано. Майкрософт готвят различни нови продукти под Windows Core OS, включително разгъващ се телефон-таблет-лаптоп, първата версия на която ще видим следващата година, а втората и по-революционна, вероятно, през 2020. Тези операционни системи трябва да бъдат телефон-лаптоп-компютър в едно, очаква се появата и на новият… Виж още »

quake
quake

UWP и PWA и техните подобни трябва да бъдат забранени с декрет от ООН… Това е убийство на информационните технологии, което води до масово затъпяване и оскотяване. ОС си е ОС, броузера си е броузер. Операционната система НЕ е нищо друго, освен слоят управляващ хардуера и предоставящ основни функционалности и шел. Разни джендър идеи за „апликейшъни“, които работят в облаци и без интернет на движат – на боклука! Кой ще е господаря – системата инсталирана на собственните ти устройства или ти самият?! Магазини за приложение…джендър идеологии и лизане на обезкосмени негърски задници. А ако искам да си напиша приложение за… Виж още »

Някакъв
Някакъв

А какво правим с CAD/CAM/CAE и други специализирани продукти?

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Именно на Хъб ще е много яко да се прави взаимна работа, тези огромни дисплей са страхотни за CAD приложения. Таргетирайки корпоративния сектор, защо смяташ, че няма да има PWA/UWP приложения за CAD? В смисъл, какво точно виждаш като ограничение? Нищо не пречи на едно уеб-базирано приложение, което се държи и изглежда като native и работи в режим офлайн да ползва твоята видеокарта. Вече има дори такива игри.

радо
радо

EDGE се стaртира веднъж за да се изтегли chrome, хахаххах 🙂

хохо
хохо

В Майкрософт започнаха все по-често да си изхвърлят келавите творения, на прав път са . A подмяната на Уиндоус с Линукс кога ще да е?

азз
азз

Според мен е по-добре просто да пляснат един Chrome или Firefox без да пипат…. щото ако го пипнат ще стане същото лайно като Edge-a им…..

хохо
хохо

е как си го представяш така без да го пипат? Нали потребителите му трябва да се мъчат и да дирят специализирана помощ за планираните проблеми от М$ срещу заплащане

Коко6ка
Коко6ка

Опитай Edge за Андроид. Базиран е на Хромиум. Току виж забравиш да ползваш стандартния Хром

Иван
Иван

Тия пък не се спряха с промените. Сменят дизайн, функции, имена. Точно свикнеш с нещо и ‘айде пак, сменяме. Пък в крайна сметка все същото. Като Мтел и А1. Уж всичко ни е ново, модерно, променено, пък като влезнах в магазина им, ми те същите лъжливи продавачки… Ама с униформа на А1. 😀

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Направи си ти телеком и покажи как се прави. Тъп Българин!

Иван
Иван

Няма нужда. Има и други телекоми в България. Тъп ТУРЧИН?!

Тара
Тара

ХахахахХахахахахХх Коментарите са забавни. Смях се на глас!

Анти-фейк нюз
Анти-фейк нюз

Трябва да имаш доста скучен живот.

stormofblood
stormofblood

Така се четат новините тука … Прочиташ заглавието на новината и скипваш до коментарите, за да се забавляваш.

Да България
Да България

Това е маркетингов трик, коментарите се пишат от един рептил, който не вярва в това е зомби.

quake
quake

@Да България:
Не е един, няколко СТЕ! Почти дузина профили използвате за професионално тролене. Честит фиш за заплатката!

115
115

Ползвам го на андроид и съм много доволен.

KokosKoko
KokosKoko

За Андроид, Edge се базира на Chromium, за това е добър.

Lumia
Lumia

Сложих еджа на андроид, разходих се из няколко сайта и веднага го махнах. Меко казано не става. По принуда го ползвам понякога на основният си телефон, където също е зле, но нямам много избор. Просто не става…