fbpx
-3.2 C
София

Microsoft Defender започна да счита блокирането телеметрията на Windows 10 като сериозна заплаха за безопасността

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Диагностичните данни на Windows 10, които Microsoft събира в криптиран вид, са необходими предимно за откриване на проблеми с информационната безопасност на операционната система, както и за анализ и премахване на различните грешки. Но огромен брой потребители не харесват това и блокират телеметрията, понеже считат събирането на всички тези данни за нещо като шпионаж от страна на Microsoft. И преди се появяваха подобни съобщения, че Defender е започнал да открива промените във файла HOSTS и да ги определя като заплаха от типа ‘SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack’, но сега окончателно се потвърди, че опитите за блокиране на телеметрията чрез файла hosts се считат от Microsoft Defender за сериозна заплаха за безопасността.

Новото сега е, че при опит да се редактира файла hosts, с цел да се въведат IP адреси и домейни, които да блокират дори и част от телеметрията, ОС Windows не позволява записването на този файл на диска.. Промените от подобен род вече се считат за сериозна заплаха за информационната безопасност на компютърната система и файлът hosts не може да бъде записан, докато тези промени не бъдат премахнати.

Не всички харесват подобно решение и във форумите се появиха най-различни съвети за заобикалянето на тази забрана. За коригирането на hosts файла са необходими администраторски права и предварително подготвен hosts файл. Веднага след затварянето на съобщението за наличието на заплахата SettingsModifier: Win32 / HostsFileHijack, файлът трябва да се презапише. Но след това Microsoft Defender отново разпознава промените и досадните съобщения след известно време отново започват да се появяват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини