fbpx
9.1 C
София

Microsoft Edge изпраща повече информация, отколкото очаквате

Най-четени

Браузърът на Microsoft Chromium Edge може и да споделя същия изходен код като този на Google Chrome, но нови изследвания разкриха, че той може да има повече телеметрия от другите браузъри, което излага на риск поверителността на потребителите.

Според софтуерния гигант телеметрията се отнася до системните данни, които се качват от компонентите на услугата Telemetry или вградените услуги в браузъра. Microsoft също използва телеметрични данни от известно време в Windows 10 като начин за идентифициране на проблеми и анализ и отстраняване на проблеми в операционната система.

За да разбере по-добре какви данни се споделят от популярните уеб браузъри, председателят на катедрата по компютърни системи в Trinity College в Ирландия, професор Дъглас Дж Лийт тества Chromium базирания браузър Microsoft Edge, заедно и с други популярни браузъри със същия енджин – Google Chrome, Brave, Yandex, Firefox и Apple Safari.

За съжаление обаче, неговите резултати достигат до извода, че Microsoft Edge не се представя добре в различните тестове за поверителност, проведени от Лийт.

Телеметрията в Microsoft Edge

По време на изпитването на Microsoft Edg, Лит отбеляза, че всеки URL адрес, въведен в браузъра, ще бъде изпратен обратно към сървърите на Microsoft. Всеки един въведен URL адрес в адресната лента на Edge, се споделя и с Bing, както и с други услуги на Microsoft като Smart Screen.

Лийт също така откри,, че браузърът изпраща уникални хардуерни идентификатори на Microsoft, които не могат да бъдат лесно променяни или изтривани. Той предостави повече подробности за тези идентификатори и за това как Microsoft Edge е подобен на Yandex от гледна точка на поверителността в своя документ по темата, озаглавен „Поверителност на уеб браузъра: Каква информация изпращат браузърите за вас?“, казвайки:

„От гледна точка на поверителността Microsoft Edge и Yandex са качествено различни от всички останали проучени браузъри. И двата изпращат постоянно повече от необходимата информация до поддържащите ги компании. Edge също така изпраща хардуерния UUID на устройството до Microsoft, а Yandex по подобен начин предава хеширан хардуерен идентификатор на задните сървъри. Доколкото можем да кажем, това поведение не може да бъде деактивирано от потребителите. В допълнение към функцията за автоматично извършване на търсенето, която споделя подробности за посетените уеб страници, и двете предават информация към сървъри, които изглежда по никакъв начин не са свързани с желаната за намиране от потребителя информация.“

За разлика от потребителската версия, Microsoft Edge for Enterprise дава на администраторите много по-голям контрол при внедряването и те могат да деактивират всички тези тракери. Проследяващите устройства обаче все още са активирани по подразбиране във всички инсталации на Edge.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини