fbpx
15.7 C
София

Microsoft Edge получава функцията за групиране на табове на Chrome – как да се възползваме

Най-четени

Canary версията на Microsoft Edge вече поддържа опцията за групиране на табове. Google представи тази функция в Chrome, за да могат потребителите да управляват по-лесно различните неща, които разглеждат.

Можеш да си създаваш групи, в които чрез влачене да разпределяш сайтовете. Има поддръжка за персонализирани имена и цветове на групите. Тъй като Edge вече е базиран на Chromium, новината не е особена изненада.

Опцията все още не е налична по подразбиране и желаещите да я активират, трябва да изпълнят няколко стъпки

  1. Първата стъпка разбира се е да се сдобиете с последната версия на Canary билда на Edge от сайта на Microsoft Edge Insider.
  2. След това в лентата за адрес поставете edge://flags/#edge-tab-groups. Появилата се опция трябва да бъде поставена в състояние „Enabled”, което активира основната функционалност.
  3. Ако желаете групите да могат да се сгъват и разгъват, поставете в лентата за адрес edge://flags/#edge-tab-groups-collapse и отново го нагласете на “Enabled”.
  4. Опцията за замразяване на сгънатите раздели с табове се активира от edge://flags/#edge-tab-groups-collapse-freezing.
  5. Автоматичното създаване на групи от табове става през edge://flags/#edge-tab-groups-auto-create.

След като тези неща са активирани, рестартирайте браузъра.

При следващото включване просто трябва да натиснете с десен бутон върху някой таб и да натиснете върху Add Tab To A New Group, за да създадете група.

При наличието на поне една група, вече може да поставяте и премахвате табове. Опцията при десен бутон вече става Add Tab To Group и съдържа възможност за добавяне към вече съществуваща група или към нова такава.

С ляв клик върху заглавието на групата затваряме списъка с табове, които се съдържат там. Отново с клик разгъваме списъка.

С десен клик върху името на група от табове се отваря раздела за настройки. Там можем да сменяме името и цвета.

Има опции за създаване на нов таб в групата, премахване от групата, затваряне на групата и не на последно място преместване на групата в нов прозорец на браузъра.

Едно от основните предимства на употребата на групи за табове, не само в Edge, а във всички Chromium-базирани браузъри е, че в действителност има подобрение в организацията и управлението на разделите.

Аз лично забравих за поредицата от десетки табове, отворени едновременно и смалени до състояние на малки неразличими кутийки.

Важно! По подразбиране табовете са подредени хоризонтално. За да се получи ефектът на снимката с вертикално подреждане на табовете, натиснете на иконката в най-горния ляв ъгъл.

Единствената разлика, която установих между функцията в Chrome и Edge е, че когато затворим Chrome, при следващото пускане групите се разгъват. При Edge те не се разгъват автоматично след старт.

Вие ползвали ли сте такова групиране на табове? Удобно ли ви е?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини