fbpx
13.8 C
София

Microsoft, GitHub и OpenAI искат от съда да отхвърли иска за авторски права върху изкуствения интелект Copilot

Трите компании искат да се отхвърли жалбата, в която се твърди, че задвижваният от изкуствен интелект Copilot разчита на "софтуерно пиратство в безпрецедентен мащаб"

Най-четени

Microsoft, GitHub и OpenAI искат от съда да отхвърли колективния иск, в който компаниите са обвинени, че са използвали лицензиран код, за да създадат инструмента Copilot на GitHub, задвижван от изкуствен интелект, както съобщи по-рано Ройтерс. В две жалби, подадени във федералния съд в Сан Франциско в четвъртък, GitHub, собственост на Microsoft, и OpenAI заявяват, че твърденията, изложени в иска не отговарят на истината.

Стартирал през 2021 година, Copilot използва технологията на OpenAI за генериране и предлагане на редове код директно в редактора на код на програмиста. Инструментът, който е обучен на базата на публично достъпен код от GitHub, предизвика опасения дали не нарушава законите за авторското право скоро след пускането му.

Нещата стигнаха до разгара си, когато програмистът и адвокат Матю Бътърик се обедини с юридическия екип на адвокатската кантора „Джоузеф Савери“, за да подаде колективен иск през ноември миналата година, твърдейки, че инструментът разчита на „софтуерно пиратство в безпрецедентен мащаб“. По-късно Бутерик и неговият правен екип подават втори предложен колективен иск от името на двама анонимни разработчици на софтуер на сходни основания, което е искът, който Microsoft, GitHub и OpenAI искат да се отхвърли.

Както е отбелязано в подадената жалба, Microsoft и GitHub твърдят, че жалбата не отговаря на два вътрешни дефекта: „липса на вреда и липса на иначе жизнеспособна претенция“, докато OpenAI също така казва, че ищците „твърдят, че са събрани множество претенции, които не могат да се позоват на нарушения на законни права, които могат да бъдат признати“. Дружествата твърдят, че ищците разчитат на „хипотетични събития“, за да предявят претенциите си, и казват, че те не описват как са били лично увредени от инструмента.

„Copilot не изтегля нищо от корпуса на отворения код, който е на разположение на обществеността“, твърдят Microsoft и GitHub в жалбата. „По-скоро Copilot помага на разработчиците да пишат код, като генерира предложения въз основа на това, което е научил от целия набор от знания, събрани от публичния код.“

Освен това Microsoft и GitHub продължават да твърдят, че ищците са тези, които „подкопават принципите на отворения код“, като искат „съдебно разпореждане и неочаквана печалба от няколко милиарда долара“ във връзка със софтуера, който те доброволно споделят.

Съдебното заседание за отхвърляне на иска ще се проведе през Май, а адвокатската кантора „Джоузеф Савери“ не отговори веднага на молбата на The Verge за коментар.

Въпреки потенциалните правни предизвикателства, възпрепятстващи инструментите, задвижвани от изкуствен интелект, Microsoft обеща милиарди долари за разширяване на дългосрочното партньорство с OpenAI. Говори се, че тя също така разглежда възможността за въвеждане на технология за изкуствен интелект в Word, PowerPoint и Outlook и според съобщенията иска да добави чатбота с изкуствен интелект ChatGPT към търсачката Bing.

Тъй като и други компании се занимават с ИИ, Microsoft, GitHub и OpenAI не са единствените, които са изправени пред подобни правни проблеми. По-рано този месец адвокатската кантора „Бутерик“ и „Джоузеф Савери“ подадоха друг съдебен иск, в който се твърди, че „арт“ инструментите с изкуствен интелект, създадени от MidJourney – Stability AI и DeviantArt, нарушават законите за авторското право, като незаконно използват произведения на артистите в интернет. Getty Images също съди Stability AI заради твърдения, че инструментът Stable Diffusion на компанията незаконно е използвал изображения от сайта.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини