Microsoft Research показа технология за разпознаване на глас

0
28

Microsoft Research работи над технология за разпознаване на глас. Проектът MAVIS (Microsoft Research Audio Video Indexing Service) представлява технология, която позволява на потребителите да търсят определена дума или фраза в аудио- или видеофайлове. Наскоро тя стана достъпна за комерсиална употреба чрез новата услуга GreenButton inCus.

Програмата улеснява управлението на различни медийни файлове, като например записи на срещи, заседания, конферентни разговори, гласова поща, презентации, онлайн лекции и др. GreenButton inCus улеснява индексирането на архиви с мултимедийни файлове и търсенето на данни в тях благодарение на технологията MAVIS.

Желаещите могат сами да проверят как работи услугата, като последват тази връзка. Достатъчно е в полето за търсене да бъде въведена желаната дума или фраза и системата ще открие файловете, в които тя се произнася, като при това маркира конкретните фрагменти от аудио- или видеофайла, които я съдържат.

Освен това MAVIS може автоматично да изготвя субтитри и индекс с ключови думи за всяко видео, благодарение на което данните ще бъдат достъпни и за конвенционалните търсещи машини. Ключовите думи могат да се използват също така за разделяне на съдържанието по категории или при създаването на контекстна реклама.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари