fbpx
4.4 C
София

MIT за изкуственият интелект и бъдещите работни места

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Миналата седмица видни специалисти в областта на изкуствения интелект се събраха в Масачузетския технологичен институт, за да обсъдят ролята на ИИ в трудовата заетост на бъдещето. Специалистите се опитват да разберат дали ИИ ще стане враг или важна иновация като електричеството и Глобалната мрежа.

Участниците в конференцията „Изкуственият интелект и бъдещето на труда„, проведена в MIT, достигнаха до неутешителни изводи относно влиянието, което ИИ и роботизацията оказват на пазара на труда. Оптимизмът, характерен за предишните години, изцяло се е изпарил: безпилотният транспорт съвсем скоро ще лиши от работа водачите на тежкотоварни и обикновени товарни автомобили, юридическите алгоритми ще заменят чиновниците, роботите ще продължат да изтикват от фабриките и заводите обикновените работници.

Андрю Макафи, директор на Инициативата за цифрова икономика в MIT припомни на всички, доколко през последните две години се е променило отношението на обществото към ИИ.

„Досега на всички подобни конференции витаеше усещането, че живеем във време на стремителни промени, през които ИИ започва да оказва силно положително въздействие. Днес никой не мисли по този начин“.

Присъстващите на конференцията икономисти посочиха, че е необходим нов начин за внедряване на новите технологии. Като пример бе посочен сектора за чиста енергетика, в който първоначално е постигнат консенсус по решаването на възможните проблеми. След това бяха разработени съответните цели и методи, с които всички са съгласни.

„Предлагаме да се вземе решение, че ИИ трябва да създаде Х нови работни места, преди да унищожи Y места“ – каза Дарон Акемоглу, професор по икономика.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на новата Need for Speed: Unbound: спираща дъха надпревара в отворен свят

Великанът на състезателните игри се завръща с поредното си превъплъщение. Обещавайки напълно преработен модел на управление и с разработчика на Burnout Criterion зад волана,...

Подобни новини