MIT за изкуственият интелект и бъдещите работни места

4
584

Миналата седмица видни специалисти в областта на изкуствения интелект се събраха в Масачузетския технологичен институт, за да обсъдят ролята на ИИ в трудовата заетост на бъдещето. Специалистите се опитват да разберат дали ИИ ще стане враг или важна иновация като електричеството и Глобалната мрежа.

Участниците в конференцията „Изкуственият интелект и бъдещето на труда„, проведена в MIT, достигнаха до неутешителни изводи относно влиянието, което ИИ и роботизацията оказват на пазара на труда. Оптимизмът, характерен за предишните години, изцяло се е изпарил: безпилотният транспорт съвсем скоро ще лиши от работа водачите на тежкотоварни и обикновени товарни автомобили, юридическите алгоритми ще заменят чиновниците, роботите ще продължат да изтикват от фабриките и заводите обикновените работници.

Андрю Макафи, директор на Инициативата за цифрова икономика в MIT припомни на всички, доколко през последните две години се е променило отношението на обществото към ИИ.

„Досега на всички подобни конференции витаеше усещането, че живеем във време на стремителни промени, през които ИИ започва да оказва силно положително въздействие. Днес никой не мисли по този начин“.

Присъстващите на конференцията икономисти посочиха, че е необходим нов начин за внедряване на новите технологии. Като пример бе посочен сектора за чиста енергетика, в който първоначално е постигнат консенсус по решаването на възможните проблеми. След това бяха разработени съответните цели и методи, с които всички са съгласни.

„Предлагаме да се вземе решение, че ИИ трябва да създаде Х нови работни места, преди да унищожи Y места“ – каза Дарон Акемоглу, професор по икономика.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Goshka
Goshka

юридическите алгоритми ще заменят чиновниците, ……….

Linux
Linux

Да бе ко не разбра, няма да има адвокати, чиновници в нап и др. Банкерите първо ще си отидат.

И какъв е проблема?
И какъв е проблема?

ИИ работят, държавата вдига данъците няколко пъти, с получените пари плаща ББД на цялото население и няма проблеми – всички са доволни и щастливи. С изключение на чифутите, които държат властта и притежават компаниите, защото вече няма да могат да държат населението в състояние на страх, несигурност и бедност.

Trial
Trial

За съжаление не споделям ентусиазма ти. Именно горепосочените от теб глобалисти имат най-голям интерес от ИИ.