MIT за изкуственият интелект и бъдещите работни места

4
634

Миналата седмица видни специалисти в областта на изкуствения интелект се събраха в Масачузетския технологичен институт, за да обсъдят ролята на ИИ в трудовата заетост на бъдещето. Специалистите се опитват да разберат дали ИИ ще стане враг или важна иновация като електричеството и Глобалната мрежа.

Участниците в конференцията „Изкуственият интелект и бъдещето на труда„, проведена в MIT, достигнаха до неутешителни изводи относно влиянието, което ИИ и роботизацията оказват на пазара на труда. Оптимизмът, характерен за предишните години, изцяло се е изпарил: безпилотният транспорт съвсем скоро ще лиши от работа водачите на тежкотоварни и обикновени товарни автомобили, юридическите алгоритми ще заменят чиновниците, роботите ще продължат да изтикват от фабриките и заводите обикновените работници.

Андрю Макафи, директор на Инициативата за цифрова икономика в MIT припомни на всички, доколко през последните две години се е променило отношението на обществото към ИИ.

„Досега на всички подобни конференции витаеше усещането, че живеем във време на стремителни промени, през които ИИ започва да оказва силно положително въздействие. Днес никой не мисли по този начин“.

Присъстващите на конференцията икономисти посочиха, че е необходим нов начин за внедряване на новите технологии. Като пример бе посочен сектора за чиста енергетика, в който първоначално е постигнат консенсус по решаването на възможните проблеми. След това бяха разработени съответните цели и методи, с които всички са съгласни.

„Предлагаме да се вземе решение, че ИИ трябва да създаде Х нови работни места, преди да унищожи Y места“ – каза Дарон Акемоглу, професор по икономика.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари