Управляемият термоядрен синтез е истинският Свети Граал за енергетиката. Ако физиците успеят да задържат плазмата в магнитния капан, а енергията за поддържане на магнитното поле е по-малко, отколкото енергията от термоядрената реакция, то човечеството ще получи на практика неизчерпаем източник на чиста енергия, а за изкопаемите горива от въглеводороди и уран можем да забравим, подобно на страшен сън.

Към днешен ден човечеството консумира 22 255 TWh електрическа енергия годишно (средно 2052 киловатчаса на човек за една година). Консумацията расте с всяка изминала година, а изкопаемите източници рано или късно ще свършат. Така например, уран-235 остана за около 50 години.

Ето защо, много активно се разглеждат алтернативни варианти. Това могат да бъдат ректори с торий, плутониеви реактори с бързи неутрони, слънчеви батерии – на човечеството са достатъчни 0,5% от слънчевата енергия, падаща върху Земята. Има и други проекти. Но ядреният синтез е кардиналното решение на проблема, понеже той потенциално е неизтощим източник на енергия въобще за Вселената.

Ядреният синтез не само ще обезпечи сегашните потребности на човечеството, но и ще даде много повече енергия. Навярно ще трябва да измислим какво да я правим.

Опити да се направи действащ термоядрен реактор са правени многократно. През 2007 година започна строежа и монтажа на ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) – международният експериментален ядрен реактор, но цената на проекта излезе значително извън предвидените $5 милиарда, а сроковете многократно се отлагаха. Имаше и други експерименти с термоядрен синтез, но до реални резултати изглежда няма да се стигне скоро.

 

Термоядреният проект на MIT

Сега стартира още един термоядрен проект, който изглежда многообещаващ. Ядрените физици на Масачузетския технологичен институт (MIT), съвместно с младата компания Commonwealth Fusion Systems обяви началото на нов експеримент, в рамките на който специалистите обещаха да създадат действащ прототип на термоядрен реактор. Това трябва да стане само за 15 години – тоест, до 2033 година. За финансирането на проекта, Commonwealth Fusion Systems получи $50 милиона от италианския енергиен гигант Eni.

Ръководител на проекта е Баб Мамгаард (Bob Mumgaard), назначен като изпълнителен директор. „Ние навреме ще направим термоядрена електроцентрала, за да могат да спрат промените в климата. Считаме, че разполагаме с необходимите научни познания, скорост и мащаб, за започнем след 15 години да доставяме в електрическите мрежи, енергия, получена от чист термоядрен синтез“ – заяви Мамгаард.

Свръхпроводимият YBCO

Прието е, когато става дума за термоядрена централа, да се говори за срок минимум 30 години. Но екипът на MIT е уверен, че може двойно да намали този срок чрез употребата на най-новите свръхпроводими материали, използвани за производството на свръхмощни магнити. Това е свръхпроводящ материал от стоманена лента, покрита с итриев-бариев-меден оксид. Името на този свръхпроводим материал е YBCO (произнася се „и-бе-ку“). Този материал бе открит през 1987 година и стана първият свръхпроводник с критична температура над 77 Келвина. Това даде възможност за промишленото използване на свръхпроводниците, понеже за първи път за тяхното охлаждане може да се използва сравнително евтиният течен азот.

YBCO дава възможност за конструирането на свръхмощни магнити, с много по-малки размери, отколкото досега. MIT възнамерява само за 10 години да създаде своя прототип на термоядрен реактор с мощност 100 MW, с размер едва 1/65 от ITER. Той ще генерира енергия на импулси от по 10 секунди. Пресмятанията показват, че получаваната от този реактор енергия ще бъде двойно по-голяма, отколкото се използва за нагряването на плазмата.

Ако експериментът бъде признат за успешен от обществеността, ще бъде построен термоядрен реактор с мощност 300 MW с генератор, подаващ електроенергия в стандартната електрическа мрежа. Очаква се това да бъде първата в света реално работеща термоядрена електроцентрала.

Новият термоядрен реактор ще използва водород, За разлика от урана и въглеводородите, това е на практика безкраен източник на гориво.

27
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
20 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Techhead
Techhead

И България трябва да инвестира в такива проекти и после да купи термоядрени реактори, защото не ни трябват гърмящи руски чайници.

Techhead
Techhead

Мангалата, иди да живееш около „Чернобил“ ма, но по коментара ти ми си струва, че вече си там.

Асдф
Асдф

Я се светни що Чернобил избухна реално и тогава се обяснявай. Факт е , че са му изключени защитите да може кухите воени лейки да видят в цивилен реактор ще може ли да получат материал за атомна бомба. Нашите реактори ги скъсаха от проверки, че сме им трън в задниците на франсетата и бизнеса, и пак не откриха проблеми.

....
....

Бг ще инвестира в нещо с неясен срок(при че до 20г и население няма да има) – уе$тингхаус и по£итици потриват ръц€

При условие че има соларки и перки.
Дания като най тъпа вади 85% от тока от перки.

Анонимен
Анонимен

„инвестира“ – кой ще плаща ?

Techhead
Techhead

Дори да плащаме данъкоплатците, пак ще е добре, защото ние ще сме крайните потребители, един вид това да е краудфъндинг.

0.0
0.0

задължително/пожелание

Данъците са задължителни
crowdfundinga е пожелание

Кольо
Кольо

Урана никога няма да свърши. Това е мит. Дори, колкото по надълбоко копаят, урана като елемент с висока плътност, основните количества на който са потънали под действието на гравитацията, в посока към долната слоеве на кората, мантията и ядрото само ще се увеличава като процентно съдържание, в сравнение с находищата на повърхността.

RIOTT
RIOTT

И как ще го измъкнем от там? Има разлика между наличие на даден ресурс и възможност за извличане, а даже и да е възможно, едва ли ще е икономически изгодно.

Кольо
Кольо

Изгодно е и още как. Урана дава милиони пъти повече енергия на единица тегло от въглищата.
А тия с минусите да вземат да си ги наврат в празните черепи.

....
....

Че то извънзевмните са ни поставил ITER
ни му казаме слънце.

0.0
0.0

Мит

0.0
0.0

static1.squarespace.com/static/5a73baf4d7bdce91984855c6/t/5aa21dcbc830253c38e259b9/1520573900851/sparc.jpg?format=1500w

Вгледай се в човечетата(тип лего)
и ще разбереш че всичко е ИЗМАМА.

Анонимен
Анонимен

е ай ся
2 човечета са оцветени в черно.
Дуржавна пара кво ?
Ще ги съдим че няма жена в лего екипа.

Това е като държавната поръчка за модел на пешерата магурата.

Лили чантата отишла в пещерата и барнала модела а той се разпаднал.

Веднага се развикала и обявила че изпълнителя на държаната поръчка заминава на прокурор за източване на парите от поръчлата за модел на пещерата.
Обаче после се разбра че е фирма спонсор на герб и всичк се потули.

Та не барйте проекта на снимката.

Techhead
Techhead

Съветските тролове са най-лъжливите тролове. 0.0, МИТ не е като петоразряден университет в Сибир бе, ливадо зелена.

Калин
Калин

Че тя цялата ИТЕР концпеция e съветска, бря, сладур 😀 😀 😀

Techhead
Techhead

Била е съветска…като Аляска. 😀 😀

Калин
Калин

Сладурче, сверявай си фактите, преди да дрънкаш глупости:

Tokamaks were invented in the 1950s by Soviet physicists Igor Tamm and Andrei Sakharov, inspired by an original idea of Oleg Lavrentiev[1]

Понеже ИТЕР е тип Токамак реактор.

[1]https://en.wikipedia.org/wiki/Tokamak

Анонимен
Анонимен

Токамак – съкр. от руския израз
„ТОроидальная
КАмера в
МАгнитных
Катушках“)

е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници.

Токамакът е разработен от съветските физици Игор Там и Андрей Сахаров през 50-е години на XX век и вдъхновен от идеята на Олег Лаврентиев.

Анонимен
Анонимен

Лошо е когато
група факти
прибият
една красива ЛЪЖА на тглава.

Techhead
Techhead

Концепцията е била съветска, тогава да си построят и те в Сибир, но Путя е зает да се въоръжава. 😀

Калин
Калин

И първият Токамак е съветски 😀
След разпада на СССР водещите атомни държави решават _заедно_ да работят по проекта. Ще рече – Русия също е част от проекта 😀 Това е ИТЕР.

0.0
0.0

Moдepнизиpaният pycĸи тepмoядpeн peaĸтop Toĸaмaĸ T-15 тpябвa дa зapaбoти пpeз 2018 гoдинa Pycĸитe ядpeни физици пpoдължaвaт eĸcпepимeнтитe c тepмoядpeн cинтeз, зaпoчнaти oщe oт вpeмeтo нa CCCP. Ядpeнитe cпeциaлиcти мнoгo aĸтивнo yчacтвaт в мeждyнapoдния пpoeĸт ІТЕR, ĸaтo eднoвpeмeннo c тoвa cъздaвaт и coбcтвeни тepмoядpeни инcтaлaции c aлтepнaтивнa xибpиднa ĸoнcтpyĸция и в мoмeнтa нa финaлнaтa пpaвa e мoдepнизиpaнaтa eĸcпepимeнтaлнa тepмoядpeнa инcтaлaция Toĸaмaĸ T-15. Oфициaлният cтapт нa тoзи тepмoядpeн peaĸтop e зaплaниpaн зa 2018 гoдинa. Ocoбeнoтo в пpoeĸтa e нeгoвaтa ниcĸa цeнa – eдвa 2,5 милиapдa pycĸи pyбли. Toĸaмaĸ T-15 e eдин oт нaй-гoлeмитe в cвeтa eĸcпepимeнтaлни ядpeни инcтaлaции c мaгнитнo yдъpжaнe нa… Виж още »

0.0
0.0

21 ноември 2006 седемте страни, участващи в реализацията на проекта, сключват договор за финансирането на проекта. Програмата предвижда 30-годишна продължителност на проекта, като 10 от тях ще бъдат за изграждането му и 20 години експлоатационен период. Цената му се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти. ITER е разположен в научноизследователския център Кадараш (Cadarache), Югоизточна Франция. Технически проектът е готов за започване на изграждането му и първоначалното пускане в експлоатация се очаква през 2016. Проектиран е да произвежда около 500 MW (500 млн. вата) енергия от процес на термоядрен синтез, поддържан в… Виж още »

0.0
0.0

ITER e експеримент с възпламеняваща се плазма, проектиран да задържи D-T-плазма, в която загряването от α-частиците (т.е. собственото загряване) надвишава всички останали форми на загряване.

D -диутерии плазма
T – тритии плазма

0.0
0.0

В по-късен етап от проекта ITER ще бъдат тествани модули за производство на тритий. Бъдещата централа ще трябва сама да произвежда трития, който и е необходим за провеждане на ядрен синтез. Тритии(газ) – е радиоактивен изотоп на водорода. Ядрото на тритий е изградено от 1 протон и 2 неутрона, докато ядрото на протий (най-често срещаният изотоп на водорода) съдържа 1 протон и 0 неутрона. Разпад Тритий има няколко различни експериментално-доказани стойности на период на полуразпад. Според Националния Институт по Стандарти и Технологии стойността на полуразпад на тритий е 4 500±8 дни (приблизително 12.33 години). Ниско енергийната бета радиация излъчена от… Виж още »

Донигстар
Донигстар

„Обещават“…..ха-ха…за 3 петилетки … то и Тиквоча обещава всичко на всички ,ама…