Управляемият термоядрен синтез е истинският Свети Граал за енергетиката. Ако физиците успеят да задържат плазмата в магнитния капан, а енергията за поддържане на магнитното поле е по-малко, отколкото енергията от термоядрената реакция, то човечеството ще получи на практика неизчерпаем източник на чиста енергия, а за изкопаемите горива от въглеводороди и уран можем да забравим, подобно на страшен сън.

Към днешен ден човечеството консумира 22 255 TWh електрическа енергия годишно (средно 2052 киловатчаса на човек за една година). Консумацията расте с всяка изминала година, а изкопаемите източници рано или късно ще свършат. Така например, уран-235 остана за около 50 години.

Ето защо, много активно се разглеждат алтернативни варианти. Това могат да бъдат ректори с торий, плутониеви реактори с бързи неутрони, слънчеви батерии – на човечеството са достатъчни 0,5% от слънчевата енергия, падаща върху Земята. Има и други проекти. Но ядреният синтез е кардиналното решение на проблема, понеже той потенциално е неизтощим източник на енергия въобще за Вселената.

Ядреният синтез не само ще обезпечи сегашните потребности на човечеството, но и ще даде много повече енергия. Навярно ще трябва да измислим какво да я правим.

Опити да се направи действащ термоядрен реактор са правени многократно. През 2007 година започна строежа и монтажа на ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) – международният експериментален ядрен реактор, но цената на проекта излезе значително извън предвидените $5 милиарда, а сроковете многократно се отлагаха. Имаше и други експерименти с термоядрен синтез, но до реални резултати изглежда няма да се стигне скоро.

 

Термоядреният проект на MIT

Сега стартира още един термоядрен проект, който изглежда многообещаващ. Ядрените физици на Масачузетския технологичен институт (MIT), съвместно с младата компания Commonwealth Fusion Systems обяви началото на нов експеримент, в рамките на който специалистите обещаха да създадат действащ прототип на термоядрен реактор. Това трябва да стане само за 15 години – тоест, до 2033 година. За финансирането на проекта, Commonwealth Fusion Systems получи $50 милиона от италианския енергиен гигант Eni.

Ръководител на проекта е Баб Мамгаард (Bob Mumgaard), назначен като изпълнителен директор. „Ние навреме ще направим термоядрена електроцентрала, за да могат да спрат промените в климата. Считаме, че разполагаме с необходимите научни познания, скорост и мащаб, за започнем след 15 години да доставяме в електрическите мрежи, енергия, получена от чист термоядрен синтез“ – заяви Мамгаард.

Свръхпроводимият YBCO

Прието е, когато става дума за термоядрена централа, да се говори за срок минимум 30 години. Но екипът на MIT е уверен, че може двойно да намали този срок чрез употребата на най-новите свръхпроводими материали, използвани за производството на свръхмощни магнити. Това е свръхпроводящ материал от стоманена лента, покрита с итриев-бариев-меден оксид. Името на този свръхпроводим материал е YBCO (произнася се „и-бе-ку“). Този материал бе открит през 1987 година и стана първият свръхпроводник с критична температура над 77 Келвина. Това даде възможност за промишленото използване на свръхпроводниците, понеже за първи път за тяхното охлаждане може да се използва сравнително евтиният течен азот.

YBCO дава възможност за конструирането на свръхмощни магнити, с много по-малки размери, отколкото досега. MIT възнамерява само за 10 години да създаде своя прототип на термоядрен реактор с мощност 100 MW, с размер едва 1/65 от ITER. Той ще генерира енергия на импулси от по 10 секунди. Пресмятанията показват, че получаваната от този реактор енергия ще бъде двойно по-голяма, отколкото се използва за нагряването на плазмата.

Ако експериментът бъде признат за успешен от обществеността, ще бъде построен термоядрен реактор с мощност 300 MW с генератор, подаващ електроенергия в стандартната електрическа мрежа. Очаква се това да бъде първата в света реално работеща термоядрена електроцентрала.

Новият термоядрен реактор ще използва водород, За разлика от урана и въглеводородите, това е на практика безкраен източник на гориво.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
27 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари