MIT показа безжично аудио от бъдещето

0
1055

Специалистите от Масачузетския технологичен институт откриха начин да изпращат от разстояние звукови вълни директно в ухото на човек с помощта на лазерни лъчи. Използва се популярния фотоакустичен ефект – възникване на звукови колебания в среда, поглъщаща светлинната енергия. Конкретно в този случай, лазерният лъч се поглъща от водните пари, постоянно присъстващи във въздуха.

Учените предложиха технология за генериране на звук, който се чува само на точно определено разстояние от излъчвателя. Тоест, може да се изпрати звуково съобщение до конкретен човек, което не може да бъде чуто от никой друг, дори и да прихване лазерния лъч.

Учените от MIT заявиха, че методът е ефикасен дори и при много сух въздух. В околното пространство винаги има известно количество водни пари, особено около хората. Специалистите подчертават, че използваните лазери са съвършено безопасни за очите, кожата и здравето на човека.

Основният компонент на системата е тулиев лазер с дължина на вълната 1,9 микрона. Светлината с тази дължина на вълната най-ефективно се поглъща от водните пари във въздуха.

Засега новият звуков излъчвател работи на разстояние около два и половина метра, но вече се работи върху увеличаване на далечината на изпращане на звука. Подготвя се и комерсиална версия на устройството, от която се предполага, че ще се заинтересуват специалните служби.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за