Moderna обяви 100% ефективност на своята ваксина при тежки форми на COVID-19

9
2693

Американската фармацевтична компания Moderna съобщи за приключването на третия етап от клинични тестове на разработваната от нея ваксина mRNA-1273 срещу новия коронавирус. Едновременно с това компанията подаде документи за сертифициране на лекарствения препарат в Европа и САЩ.

Предварителните резултати от клиничните тестове на новата ваксина Moderna публикува на 16 ноември. Тогава фармацевтичната компания заяви, че ефективността на нейната ваксина е 94,5% според резултатите от 95 случая на заразени с COVID-19 пациенти от двете групи – ваксинираните и получилите плацебо.

Сега броят на заболелите достигна нивото, необходимо за съставянето на пълен медицински отчет. Болестта COVID-19 бе диагностицирана при 196 пациента: 185 от тях са получили плацебо, а останалите 11 ваксина. По този начин, средната ефективност на новата ваксина на Moderna е 94,5%. Американската компания специално подчертава че при тежките форми на заболявания от COVID-19 ефективността на mRNA-1273 е 100%. От тежка форма на COVID-19 са преболедували 30 души и всичките те са получили плацебо вместо ваксина, като нито един ваксиниран с mRNA-1273 не се е разболял от COVID-19. Съобщава се и за един летален случай в групата с плацебо.

В третия етап на клиничните тестове са взели участие над 30 хиляди доброволци. Това са жители на САЩ на възраст от 18 до 55 години, които са били два пъти инжектирани с новата ваксина с интервал между дозите 28 дни.

Фармацевтичната компания още веднъж обяви, че няма каквито и да било странични ефекти от използването на ваксината и потвърди намерението си да достави 20 милиона дози от mRNA-1273 до края на тази година и още от 500 милиона до 1 милиард дози до края на следващата година.

Едновременно с това Moderna съобщи че е започнала процеса по сертифициране на ваксината mRNA-1273 срещу COVID-19 в Европа и САЩ. Компанията още днес възнамерява да се обърне към FDA на САЩ за експресно получаване на необходимия лиценз и до европейската агенция по лекарства ни препарати (EMA) за одобрение на новата ваксина.

Само един час след публикуването на тази информация, цената на акциите на компанията Moderna бързо започна да расте.

Преди десетина дни генералният директор на Moderna съобщи, че една доза от ваксината mRNA-1273 ще струва от $25 до $37. Той счита че това е справедлива цена, особено като се има предвид колко струва на здравеопазването лечението на един тежко болен от COVID-19. Ръководителят на Moderna добави, че неговата компания не се интересува от максимална печалба.

Към днешен ден е известно че Европейският съюз ще закупи 80 милиона дози от ваксината на Moderna, а Великобритания – 7 милиона. Според данните на Bloomberg, най-големият купувач на ваксината mRNA-1273 ще бъде САЩ, която вече е направила предварителна поръчка за 500 милиона дози.

 

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари