fbpx
0 C
София

MOOC курс ще разяснява кибервойните и следенето в Интернет

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Независимо, че масово откритите за посещение онлайн курсове (MOOCs, massively open online courses) не се оказаха вероятно онази голяма крачка в начина, по който учим, то платформи, като EdX, Coursera и други, продължават да привличат десетки хиляди към себе си.

Възможността да вземете пълен курс лекции от изтъкнат университет и преподавател, намиращи се на стотици километри от вас, без да ставате от стола си, все пак привлича вниманието на стотици по целия свят. Една от най-разискваните теми в Интернет в последните една-две години – тази за киберсигурността и опазването на данните привлича все повече хора. Отделно от това, в последните години ставаме свидетели на сложни хакерски атаки, организирани от национални държави и структури с цел шпионаж или саботажни действия към организации и системи на вражески организации. Имената на Stuxnet и програмата „Олимпийски игри“, Energetic Bear, китайското ведомствено хакерско подразделение към армията на Поднебесната империя APT1 и други, привличат вниманието на мнозина. Отделно от това, преди две години на сцената се появи и Едуард Сноудън. Бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) изнесе данни за широкомащабни и безконтролни действия на Агенцията и Вашингтон по следене на интернет комуникациите, които са организирани след атентатите в Ню Йорк от 2001 г. с цел предотвратяване на терористични заплахи. Дейността на т.нар. SIGINT операции накараха мнозина да настръхнат при мисълта за силата на Агенцията и уязвимостта на Интернет.

Знаейки за интереса към темата, много академични институции започнаха организирането на курсове, свързани с темата, като тези курсове освен ограмотяване по темата, предоставят информация, с която желаещите могат допълнително да развият темата. Тези дни един австралийски университет анонсира организирането на MOOC курс, засягащ съвременното състояние на киберсигурността и следенето. Университетът на Аделаида, Австралия обяви, че организира MOOC на страниците на EdX, озаглавен „Кибервойна, следене и сигурност“.

„Някога прокламиран като съвършено средство за открита комуникация и себеизразяване, Интернет бързо се превръща в глобално свързано средство за следене. Сериозни заплахи за националната сигурност, комбинирани с изглежда безкрайните възможности за обработка и съхранение на данните днес, доведе след себе възможността за следенето на действията на хората и прихващането на данни по 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата – нещо което беше немислимо да бъде направено само преди десетина години“, пишат организаторите на курса на страниците на EdX.

Курсът е в категория „Право“ и е безплатен, като разбира се издаването на сертификат за завършването му е платено, ако желаете да имате документ за това. Курсът стартира на 21.05. 2015 г. и ще продължи шест седмици. Последният курс, организиран от Университета на Аделаида и EdX: Think. Create. Code събра аудитория от 18 000 човека от цял свят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини