Morgan Stanley: „Допълнителните 30 000 сателита ще струват на Мъск $62 милиарда“

3
1336

Финансовите експерти на Morgan Stanley неотдавна пресметнаха, че сателитната мрежа Starlink увеличава пазарната капитализация на SpaceX от $52 милиарда на $120 милиарда. Но новите планове на Мъск накараха накараха аналитиците на финансовия конгломерат да преразгледат анализите си.

Да се даде оценка на пазарната цена на SpaceX – бързо развиващата се космическа компания на Илън Мъск, съвсем не е лесно. Същото важи и за капиталовите разходи на неговите проекти, включително за сателитната мрежа Starlink, която ще осигури бърза интернет връзка за всички ъгълчета на планетата. Причината да бъде трудно да се направи подобна оценка е, че преди Мъск, никой не е правил подобно нещо.

Но аналитиците на Morgan Stanley Research се опитаха. Според техните нови разчети, ако новата рожба на Мъск завоюва дори и само няколко процента от световния телекомуникационен пазар, то SpaceX ще започне да печели от тази дейност по около $30 до $50 милиарда годишно, както всъщност обеща Мъск. В този случай пазарната цена на компанията ще бъде $52 милиарда и може да достигне $120 милиарда, ако Starlink успее да завземе по-голям дял, а по всичко личи, че ще успее.

Ключовият параметър в анализа на финансистите са разходите за изграждането и извеждане в орбита на сателитите за Starlink. Само че миналата седмица в този анализ трябваше да бъдат направени сериозни промени. SpaceX съобщи, че за новата сателитна мрежа са необходими не 12 000 сателита, а 42 000 и вече поиска разрешение за тяхното извеждане в космоса. В тази връзка уеб порталът BI съобщи, че специалистите на Morgan Stanley са започнали своите пресмятания и анализи отново.

Днес Morgan Stanley счита, че капиталовите разходи на SpaceX ще нараснат до $60 милиарда, като в това число не е включена сумата за първите 12 хиляди сателита, както и разходите за наложителната подмяна на сателитите на всеки около 5 години. Тези допълнителни разходи са от порядъка на още $12 милиарда инвестиции.

Starship, Saturn V, статуята на свободата и космическата совалка на НАСА

Само че преди това, в своите пресмятания аналитиците считаха, че сателитите ще бъдат извеждани в космоса с помощта на ракетата Falcon 9. Те не са взели предвид строящият се сега Starship – новият 100 метров космически кораб на Мъск. Ако бъде готов през следващите една до две години, Starship може да изведе в орбита над 100 сателита наведнъж. При това цената на изстрелването на Starship е едва $5 милиона – тоест, 10 пъти по-евтино от използването на Falcon 9.

Ако разходите за наземното обслужване останат същите, то за изпращането на 30 000 сателита в орбита ще са необходими не $60 милиарда, а $37,5 милиарда.

Но Starship може да вземе на борда си много повече Starlink сателити. Този кораб може да изведе в космоса 100 тона полезен товар. Теглото на един сателит е 227 кг и излиза, че Starship може да изведе в орбита 440 сателита наведнъж. По този начин икономията ще бъда наистина значителна.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Nik
Nik

Звучи добре но ,има и опасност от взривена ракета със 440 сателита …така че е трудно да се смята колко излиза( да не забравяме сателитите на Facebook какво се случи с тях) преди да е тествано всичко и бъде изведено в космоса 🙂

Кольо
Кольо

Още мнооооого космически боклук и после като се удари някой пилотиран космически апарат с тия скрапове и загине екипажът и нанай-си полети до Луната и до Марс.

Mustak
Mustak

Моrgаn Ѕtаnlеу cчитa, чe ĸaпитaлoвитe paзxoди нa ЅрасеХ щe нapacнaт дo $60 милиapдa, ĸaтo в тoвa чиcлo нe e вĸлючeнa cyмaтa зa пъpвитe 12 xиляди caтeлитa, (60+20)/5год живот = 16 млрд приходи трябва да има всяка година за да е на 0 загуба/печалба Мах ниски цени за да хване повече потребители за 5 год живот на сателитет и устройство(Ghz обхват)/монтиране 200 $ за предване/приемане и Екипи(заплати/осигуровки/коли) които ще инсталират в африка и горно нанадолнище на леля Станка във вилата. Мобилните операторите с миларди приходи така ще гледат няма да затиснат някой евродепутат с пачки да сложи регулация на сателитният интернет… Виж още »