Morgan Stanley: „Електромобилите ще оставят милиони хора без работа“

8
1755

В целия свят, в автомобилната индустрия работят около 11 милиона души. Но сглобяването на електромобили е много по-лесно от автомобилите с ДВГ, те се повреждат много по-рядко и не изискват чести прегледи и ремонти. Експертите пресметнаха, че всеки трети, зает в автомобилната индустрия, ще трябва да си търси нова работа.

Старшия аналитик на Morgan Stanley Адам Джонас прогнозира, че през следващите години се очаква много голям и стабилен ръст на пазара на електромобили. Според неговите пресмятания, броят на електромобилите рязко ще нарасне, при това за сметка на обикновените ДВГ автомобили.

„Традиционната автомобилна екосистема съществува вече сто години и осигурява милиони работни места. Но ситуацията съвсем скоро ще се промени“ – твърди експертът.

Джонас подчертава, че промените на автомобилния пазар ще се отразят не само на пазара на труда, а и на финансовите показатели на автомобилните компании.

Аналитикът се базира на думите на ръководителя на VW Group Херберт Дис. Преди няколко месеца Дис пресметна, че производството на автомобил с ДВГ изисква 30% повече работна сила в сравнение с производството на електромобил. Оттук следва изводът, че броят специалисти, работещи в автомобилната промишленост ще намалее минимум с една трета и ще спадне до около 8 милиона души. Предстоящите масови уволнения ще струват на автоиндустрията над $60 милиарда.

Експертът е на мнение, че едва сега предстои голямата роботизация и автоматизация на производството на електромобили.

Като пример се посочва компанията Tesla. Илън Мъск не успя да настрои роботизираните поточни линии, но един ден ще го направи. Ще се появят нови роботи с по-големи умения, които ще намалят наполовина работните места в тази промишленост.

Преди време Джонас прогнозира, че американският стартъп Rivian ще може да бъде конкурент на Tesla, специализиран в производството на електрически джипове и пикапи. Той е на мнение, че към днешен ден компанията на Илън Мъск владее 80% от пазара на електромобили, но в близко бъдеще ситуацията може да се промени.

Експертът счита, че именно Tesla и Rivian окончателно ще разбият традиционния ДВГ модел, но едновременно с това ще предизвикат масова безработица в автомобилната промишленост.

Проблемът няма да засегне само САЩ. Според германския синдикат IG Metall, електромобилите ще оставят без работа хиляди немци. Основната рискова група са автомобилните механици, специализирани в ремонта и поставянето на двигатели с вътрешно горене и скоростни кутии. Електромобилите кардинално се различават от ДВГ, а скоростната кутия при тях е съвсем рядко срещано изключение.

„Към 2030 година преходът към електромобили директно или косвено ще засегне всеки втори работещ в сферата ма производство на силови агрегати за леките автомобили“ – отбелязаха представителите на организацията.

Някои компании вече се подготвят за масови съкращения. Volkswagen например обяви, че към 2023 година ще съкрати 7 000 работни места.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
3 Отговори на коментарите
8 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
ПалуестиниецджуджиJmmmmmmmmФфффEfix Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЖОРО
ЖОРО

е нищо не може да се направи по въпроса … щом продукта е по добър и по здрав няма как да спреш хората да го купуват…

Фффф
Фффф

Да бе да…те Морган Стенли ще първи в анализа на Афтър маркетс…))))

Палустиниец
Палустиниец

ПС: Целия икономически модел трябва да се преосмисли и да се промени, каквото може.
Лошото е че икономика от 100 години и в момента е развита на база непрекъснатото произвеждане и купуване на неща, които в повечето случаи не са необходими или са с прекалено съкратен жизнен цикъл.
Толкова много ресурси и енергия се изразходват/ разхищават…
Икономиката е базирана на непрекъснатото покачване икономическия ръст. А за това е необходимо непрекъснато повишаване на произведените и продадени стоки/услуги и увеличаването на населението… Обаче те не са безгранични… !

Капитализъм
Капитализъм

Пълна глупост каза току-що!

Палуестиниец
Палуестиниец

Нали… за това на половин година излизат нови модели телефони, телевизори, коли… и то с програмирано стареене…
Наистина този модел е една глупост, за това съм съгласен, че е глупост.

Efix
Efix

Всичко, завършващо на -изъм, като икономически модел и обществен строй е изначално сбъркано и погрешно. Едно от възможните решения е ресурсно-базираната икономика.

Jmmmmmmmm
Jmmmmmmmm

Аман от вечно едно и също мрънкане – технически прогрес щял да закрива работни места. Не е вярно. Всяко закрито вледствие прогреса работно място открива други две, три или повече. Никога в историята не се е случвало друго.

джуджи
джуджи

Поредната глупост.Все едно да кажеш че комбайните са закрили работни места , че елктроцентралите са закрили работни места и т.н.