Morgan Stanley: SpaceX може да струва $120 милиарда след изграждането на Starlink

2
768

Финансовите експерти на Morgan Stanley оцениха перспективите на космическата компания на Илън Мъск. Мрежата от комуникационни сателити е важен проект. След нейното изграждане SpaceX ще поскъпне 2,5 пъти, а без нея може да поевтинее 10 пъти.

Отчетът на аналитиците на Morgan Stanley бе публикуван от уеб изданието Business Insider. Те са формулирали два сценария за развитието на космическата компания на Мъск. И при двата варианта най-важният фактор е успехът на сателитната мрежа Starlink. Първоначално Мъск възнамеряваше да изведе в орбита 12 000 сателита, но наскоро SpaceX подаде заявка до FCC с молба да й бъдат заделени повече орбити. По този начин разгръщането на мрежата сателити ще стане по-икономично.

Когато през месец май тази година ракетата Falcon 9 изведе в космоса първите 60 сателита от системата Starlink, Мъск заяви, че сателитната система ще носи на компанията сума от $30 до $50 милиарда годишно. А президентът на SpaceX Гуен Шотуел каза, че проектът струва около $10 милиарда. След извеждането в орбита на първите 60 Starlink сателита финансовите експерти на CNBC оцениха пазарната капитализация на SpaceX на $33 милиарда.

Експертите на Morgan Stanley считат, че днес пазарната капитализация на SpaceX възлиза на $52 милиарда.

„С помощта на сателитната мрежа Starlink широколентов достъп до интернет ще получат от 50 до 75% от населението на Земята, а SpaceX ще получи около 10% допълнителни бизнес абонаменти за широколентовия достъп“ – коментират аналитиците.

Ако сателитната мрежа бъде изцяло разгърната, пазарната капитализация на SpaceX ще се покачи на $120 милиарда. Но ако това не се случи, конкурентното преимущество на SpaceX – ракетите за многократно използване, няма да е достатъчно, за да се овладее този пазар. Вторият сценарии за SpaceX предполага снижаване на пазарната цена на компанията до $5 милиарда.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари