8.3 C
София

Motorola в нарушение на европейския закон за конкуренцията; измъква се без глоба

Най-четени

Европейският съюз се опитва да направи всичко възможно, за да спре воденето на патентни войни на територията му. Европейският комисар по въпросите за справедливата конкуренция Хоакин Алмуния призова двама водещи производителя на смартфони да спрат да завеждат дела срещу компании като Apple. Според него, всички тези патентни дела ограничават развитието на свободна конкуренция на континента.

Европеската комисия публично разкритикува Motorola Mobility за делото, което заведоха срещу Apple В Германия. Според ЕК, Motorola са нямали право да обвиняват Apple в нарушение на патент за стандартна технология, тъй като вторите са си били платили лиценза, позволяващ им да я използват. Motorola този път ще се отърват без глоба, но ЕК ще продължат да наблюдават действията им отблизо.

Motorola не бяха единствените получили „забележка“ от Европейския съюз. Samsung Electronics също бяха предупредени да не започват патентни дела с конкуренти компании ако вече са подписали лицензно споразумение помежду си. Според Хоакин Алумия, целия този патентен хаос в крайна сметка се оказва за сметка на крайни потребител.

ЕК продължава да се бори за въвеждането на закон, който да направи патентованите стандартни технологии безплатни за използване от всички. Подобни технологии са, например, механизмът за започване и прекратяване на разговор, за свързване на телефона с мобилна мрежа и други подобни. „Макар че на собствениците на патенти трябва да се плаща справедливо за използването на интелектуалната им собственост, [производителите] трябва да получат свободен достъп до стандартизираните технологии,“ подчерта Алумия.

Комисията нареди на Motorola да прекрати спора си с Apple в Европа, но не в съда, а на „масата за преговори“. 
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини