Mozilla въведе във Firefox частична поддръжка на стандарта за видео H.264

0
19

Още в началото на годината Mozilla съобщи, че планира да въведе вградена поддръжка за видеостандарта H.264/MPEG-4 в популярния браузър Firefox. Сега това намерение вече е факт, поне частично, съобщи Neowin.

Политиката на Mozilla е да въвежда вградена поддръжка само за видеокомпресии с отворен код, а стандартът H.264 е основан на доста патентовани технологии, което е лошо. Вероятно единствената причина Mozilla да продължи да се занимава с кодеците, базирани на H.264 е фактът, че Google също продължава да ги поддържа в Chrome. За да не остане по-назад Mozilla въвежда същата услуга и във Firefox.

Частичната поддръжка на затворения видеостандарт ще бъде базирана на вече съществуващите кодеци, които са инсталирани в операционната система. По този начин Mozilla избягва лицензионните разходи. Тази практика ще бъде приложена във всички версии на Firefox за различните операционни системи. Ако нямате предварително инсталиран кодек за четене на H.264 няма да можете да разчитате и на вградена поддръжка за стандарта в браузъра на Mozilla.

При различните платформи поддръжката е осигурена по разнообразни методики. В Windows XP например, ще се разчита на HTML5 и Flash, а при Android видеосъдържанието ще се възпроизвежда чрез вградените в хардуера инструкции.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари