fbpx
16.8 C
София

Mozilla засилва конфиденциалността на данните ни в новата тестова версия на Firefox

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

С наскоро излязлата Версия 40 на Firefox, Mozilla обеща сериозно засилване на сигурността на браузъра, обезпечавайки вашата защита чрез различни функционалности, като проверка на сваляния от вас файл посредством енджина на Google Safe Browsing, предупреждение при посещаването на сайтове, на които е известно, че се съхранява зловреден софтуер, и разбира се с продължаване на поддръжката на черните списъци на Google, които защитават доста качествено срещу измамнически сайтове или такива, които помещават зловреден код.

Вероятно след подсилване на сигурността идва ред и на засилване на опазване на конфиденциалността на вашите данни, което влиза в рамките на стратегиите за опазване на сигурността на пътешествията ви в киберпространството.

Знаете, че днес много сайтове са свързани освен с рекламни мрежи, и с аналитични услуги, и с други доста обтрузивни в поведението си структури, които не уважават вашето предпочитание да не ставате опитна мишка в бизнес начинанията им, които трупат информация (почти винаги това са метаданни, като използван браузър и операционна система, вашето географско положение, тип на устройството, но понякога става дума за нещо повече от това) за вас.

Firefox и сега се опитва да ви предпази от аналитическите мрежи посредством опция, която може да отметнете в настройките – „Заяви пред сайтовете да не ме следят“ – която изпраща вашето предпочитание към интернет ресурсите, които посещавате. Немалко от тези сайтове просто пренебрегват това предупреждение и успяват чрез бисквитки и други методи да следят движението ви в Мрежата – тактика, която, ако беше провеждана от човек щеше да е определена като шпионска, и в този смисъл – нерегламентирана и престъпна. С разширените функционалности на режима Private Browsing, Mozilla взема нещата в свои ръце, контраатакувайки въпросните мрежи чрез блокирането им, така че даже и да не уважат вашето желание да не ви преследват, те да не могат да воайорстват.

Освен това се добавя и специален контролен център (Control Center), насочен към фина настройка на режима.


С Версия 40, Mozilla въведе още една важна защитна характеристика. Добавките, които инсталирате в браузъра трябва да са проверени щателно и подписани от Mozilla, за да ги използвате. Макар и тази функционалност вероятно да създаде известни главоболия за хората, разработващи тези инструменти, то за нас – обикновените потребители би трябвало да означава, че никога няма да попаднем на зловредна добавка (освен, ако разбира се Mozilla не направят пропуск в инспекцията, което е малко вероятно). В новата предварителна версия, Mozilla поставя разширен контрол над добавките. И разбира се, ако разбирате рисковете, свързани с неподписани разширения и добавки ще може пак да ги инсталирате.

Една от последните характеристики, добавяни в новия предварителен тестов билд на браузъра се нарича Electrolysis. Услугата ще отделя интернет съдържанието от процеса на главния браузър, изолирайки го от него, което внася допълнително защита за вас и системата ви. Принципно, новата характеристика най-вероятно ви е позната, ако сте потребител на Chrome, в който табовете с разглеждано от вас съдържание са отделени процеси, които са изолирани от основния процес.

Може да свалите предварителната версия на браузъра оттук. Имайте предвид, че това е предварително издание за разработчици и представянето му може да е доста по-различно от това на стабилната версия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини